A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fontosnak tartja, hogy a magyar felhasználók saját hazájukban gyakorolhassák előfizetői és fogyasztói jogaikat, ezért kérte a hatóság a UPC Luxemburgban bejegyzett, műholdas televíziós csomagokat szolgáltató leányvállalatától, hogy létesítsen magyar telephelyet. Az NMHH így reagált vasárnapi közleményében arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az ügyben.

Egy uniós forrás csütörtökön közölte, hogy az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországra – ez a kötelezettségszegési eljárás első hivatalos lépése -, mert a magyar hatóságok a magyarországi telephely meglétét szabták a műsorszórási engedély kiadásának feltételéül egy műholdas műsorszóró cég számára. Az Európai Bizottság szerint ez sérti a szabad szolgáltatásnyújtás uniós elvét, továbbá az EU telekommunikációs előírásait – tette hozzá az uniós forrás.

Az NMHH közleményében hangsúlyozza: a hatóság törvényben rögzített kiemelt feladata a hírközlési szolgáltatásokat igénybevevő felhasználók teljes körű védelme. “Az NMHH a jogállamiság fontos garanciájának tartja, hogy a magyar felhasználók saját hazájukban gyakorolhassák előfizetői és fogyasztói jogaikat, és ha vitába keverednek szolgáltatójukkal, ne külföldön kelljen keresniük igazukat, hanem a hazai hatóságoktól kérhessenek és remélhessenek jogvédelmet.”

A közlemény szerint 2010-ben a UPC egy külföldi leányvállalatot létrehozva teljes egészében kiszervezte Magyarországról műholdas televíziós csomagokat nyújtó hírközlési szolgáltatását. Amikor a hazai fogyasztók védelmében az NMHH magyarországi telephely létesítésére kérte a vállalatot, az a kérés teljesítése helyett “bepanaszolta Magyarországot” az Európai Bizottságnál. A bizottság hosszas vizsgálódás után e feljelentés nyomán indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen – teszik hozzá. Az ügynek az NMHH szerint különös jelentőséget ad annak tisztázása, mennyiben egyeztethető össze az uniós joggal az, hogy a UPC műholdas hírközlési szolgáltatását igénybe vevő sok ezer magyar család “jogvédelem nélkül marad saját hazájában”.

A közleményben a hatóság hangsúlyozza: meggyőződése, hogy a UPC műholdas televíziós programcsomagjaira előfizető magyar felhasználók jogait sérti, ha Magyarországon nem tudják számon kérni az előfizetői szerződéseikben rögzített szolgáltatói vállalásokat. Jelenleg ugyanis még akkor sem fordulhatnak segítségért a magyar hatóságokhoz, ha a szolgáltató például egyoldalúan megváltoztatja árait vagy az általa nyújtott szolgáltatáscsomag tartalmát. A fogyasztóvédelmi jogok teljes körű érvényesítése a panaszosok számára csak Luxemburgban vagy Brüsszelben lehetséges – írja az NMHH.
A hatóság szerint a kötelezettségszegési eljárás megindítása arra utal, hogy egyelőre sem luxemburgi székhelyű hírközlési szolgáltató, sem az Európai Bizottság “nem, vagy nem kellő mélységben értette meg” az ügy kiemelt fogyasztóvédelmi, illetve az előfizetők jogbiztonságával összefüggő kérdéseit.

Az uniós eljárás megnyugtató lezárásáig az NMHH továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a jogvédelem nélkül maradt magyar előfizetők érdekeit itthon és szükség esetén külföldön is képviselje – áll az NMHH közleményében.

Kapcsolódó cikk:

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen Brüsszelben →