A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) lezárta az alumíniumipari társaságokat érintő vizsgálatát, a több mint egy éven át tartó ellenőrzés során egymilliárd forintos állami követelést állapítottak meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben – közölte a hivatal.

A tájékoztatás szerint a vörösiszap-katasztrófát követően rendelték el az egyes társaságok privatizációs szerződésében vállalt környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésének a vizsgálatát.

A Kehi hét tényállás – köztük csalás, sikkasztás, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények gyanúja – miatt összesen öt ügyben tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, a nyomozás folyamatban van.

A bűncselekmények miatt bekövetkezett és számszerűsíthető kár kamatok nélkül 160 millió forintra tehető, a Kehi a vizsgálatok során 1 milliárd forint összegű, még érvényesíthető állami követelést állapított meg, amely a Mal Zrt.-t terheli. A hivatal közlése szerint a bűncselekményekkel érintett kár nagy része ugyanakkor nem számszerűsíthető, példaként a környezetkárosítást, a köz-, és magánokirat hamisítást, és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését emelték ki.

Az ellenőrzés elsődlegesen a privatizált alumíniumipari társaságokat, a Mal Zrt.-t, a MOTIM Zrt.-t, és az érdekeltségükbe tartozó cégeket – Inotai Alumínium Kft., KÖBAL Kőbányai Könnyűfémmű Kft., – továbbá a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.-t, valamint a közép-dunántúli és az észak-dunántúli környezetvédelmi hatóságokat érintette.

A Kehi a DRV Zrt. és a Mal Zrt. között létrejött szerződések tekintetében tárt fel fiktív karbantartási szerződéseket, amelyek alapján a DRV Zrt. az önköltsége alatt értékesített évi mintegy 300 ezer köbméter ivóvizet a Mal Zrt. részére. Az üggyel összefüggésben hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen – közölték.

A Mal Zrt. privatizációs szerződésével kapcsolatban megállapították, hogy a vállalt 15 éves időszak alatt a cég több környezetvédelmi feladatot nem, vagy csak a hatóság által előírt határidőn túl teljesített. A környezetvédelmi mulasztások miatt és egyéb jogcímek alapján a Mal Zrt.-t a Kehi számításai szerint mintegy 1 milliárd forint, még érvényesíthető fizetési kötelezettség terheli, ezen felül több olyan állami követelést is feltárt a hivatal, amelyek mára elévültek. A privatizációs szerződés megszegéséből eredően több százmilliós nagyságrendben állapítottak meg el nem évült fizetési kötelezettségeket a MOTIM Zrt.-nél is, valamennyi pénzkövetelés érvényesítésére a hivatal javaslatot tett.

Kiemelték azt is, hogy több olyan környezetvédelmi kötelezettség elmulasztását is feltárták a Mal Zrt.-nél, amelyek hozzájárulhattak a katasztrófa bekövetkezéséhez, ezek megállapításához azonban további szakértői vizsgálatok szükségesek.