Németországban minden korábbinál több pénzmosás-gyanús esetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz tavaly, és a hétfőn megjelent adatok szerint az ügyek száma tovább nőtt az idei első félévben.

A pénzügyi szervezetek állami felügyelete (BaFin) és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közös kimutatása szerint 2011-ben összesen 12 868 pénzmosás-gyanús ügyletet jelentettek, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és a legnagyobb szám a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény 1993. évi hatályba lépése óta.

Az idén akár ismét megdőlhet a rekord, legalábbis az év első hat hónapjában jelentett 6798 eset 5 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában regisztrált ügyek számát.

Tavaly a hatóságok majdnem minden második ügyben megalapozottnak találták a gyanút, a bejelentett esetek 44 százalékában indítottak eljárást. Különösen sok bejelentés vonatkozott az úgynevezett pénzügyi ügynöki tevékenységre. A német bűnügyi szakzsargonban a pénzügyi ügynökök azok, akik jutalékért cserébe rendelkezésre bocsátják a bankszámlájukat a fekete pénzek kifehérítését célzó műveletekhez. Jörg Ziercke, a BKA elnöke a jelentés wiesbadeni bemutatóján hangsúlyozta: a számlatulajdonosok jobban teszik, ha nem választják a pénzszerzésnek ezt a látszólag könnyű módját, mert pénzmosásban való bűnrészesség miatt börtönbe kerülhetnek, ráadásul súlyos kártérítési pereket is kockáztatnak.

Az eseteket többnyire pénzügyi szolgáltatók, bankok és biztosítók jelentették. Az ügyszám emelkedése önmagában nem kedvezőtlen fejlemény, nem azt jelenti, hogy Németország a pénzmosás egyik központja lett, hanem “kifejezetten pozitív jel”, amely arra utal, hogy nemzetközi összevetésben viszonylag jól működik a pénzügyi szektor fölötti ellenőrzés – mondta Gabriele Hahn, a BaFin ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor más területeken, például az ingatlanszektorban és a játékterem-üzemeltetésben van még lemaradás, elsősorban a piaci szereplők tudatosságát, a pénzmosás elleni küzdelem kérdései iránti érzékenységét kell fejleszteni, és nagyobb súlyt kell helyezni a megelőzésre – fűzte hozzá Jörg Ziercke.

A két hatóság nem közölt adatokat a gyanús esetek értékéről. A Bild című lap viszont, amely a hétfői számában közölte a kimutatás fő számait, egy szakértőt idézve azt írta, hogy nagyjából 10 milliárd euró lehet a pénzmosás-gyanús ügyletek összértéke.

A BaFin és a BKA kimutatása szerint a terrorizmus finanszírozásának gyanúját felvető esetek száma is nőtt tavaly. Összesen 194 ilyen bejelentés érkezett, ami 56 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A hatóságok valamennyi bejelentést kivizsgálták. Azt nem közölték, hogy hány esetben igazolódott be a gyanú.