Új, a legmodernebb technológiát alkalmazó véralkohol-vizsgáló laboratóriumot avattak kedden Budapesten. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben a jövőben anonim módon történik a vérvizsgálat.

Hatala József országos rendőrfőkapitány a VIII. kerületi Mosonyi utcai épületben a mintegy 92 millió forintos beruházásra utalva azt hangoztatta, hogy folyamatosan lépést kell tartani a tudomány fejlődésével, mert ami nemrég még csúcstechnológiának számított, az a következő évekre már elavult, lassú és pontatlan módszerré válhat.

Közölte: a most átadott laboratóriumban biztosítani tudják az objektív eljárást azzal, hogy a vérminták vizsgálata anonim módon, tehát a személyes adatoktól elválasztva történik.

Az újságíróknak bemutatott eljárás szerint az új műszerek gyakorlatilag egyetlen gombnyomásra elvégzik a vizsgálatot.

Országos szinten évente mintegy 55 ezer véralkoholszint-vizsgálatot végeznek, ennek a felét eddig is, a jövőben is a Mosonyi úti laboratóriumban. A mintegy fél évszázados intézetben 1971 óta végzik a vérminták alkoholtartalmának műszeres vizsgálatát, és az 1991-ben üzembe helyezett rendszert cseréltek most le. (A két évtizede átadott hat műszerből időközben négy ment tönkre.)

A mostani, közbeszerzéssel lefolytatott beruházás során 56 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre, 36 millió forintot pedig az intézet felújítására.