Jövedelemadó-mentessé teszi a szociálisan rászorulóknak a digitális átálláshoz nyújtott állami támogatást a parlamentben hétfőn elfogadott törvényjavaslat. Az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő törvények módosítását 288 igen szavazattal, 62 ellenében fogadta el az Országgyűlés. A kormánypárti és a jobbikos képviselők igennel, az MSZP és az LMP politikusai nemmel szavaztak.

Jelenleg még nagyjából 572 ezer háztartásban kizárólag hagyományos, analóg földfelszíni sugárzású televízióadást néznek az emberek. Ezek zömében szociálisan rászorulók élnek, ők az analóg műsorszórás lekapcsolása után nem jutnának hozzá a tévék adásaihoz. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezért egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a leginkább rászorulóknak a set-top boxok, vagyis a digitális vételt lehetővé tevő készülékek beszerzéséhez.

A most elfogadott változtatások értelmében a jogosultak személyes megkeresését és tájékoztatását, illetve a támogatási igényre vonatkozó felmérést a Központi Statisztikai Hivatal végzi, segítséget nyújtanak hozzá a települési önkormányzatok és a járási hivatalok.

A módosítás emellett tiltja, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatók külön díjat számoljanak fel a számla kiállításáért, függetlenül a számla formájától vagy a befizetés módjától. Így tilos lesz díjat felszámolni a sárgacsekkes befizetések után. Azt azonban megengedi a jogszabály, hogy a szolgáltató kedvezményt nyújtson az elektronikus számlát igénylőknek, a számlát bankkártyával, csoportos beszedési megbízással fizetőknek.

Az előfizetői szerződések, valamint a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó feltételek kizárólag az előfizetőnek előnyös módon változtathatók a jövőben, vagyis a szolgáltató egyoldalúan nem módosíthatja a feltételeket az előfizetők kárára például akkor, ha jogszabály adó- vagy illetékfizetési kötelezettséget ír elő neki.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverési vagy pályázati eljárásokban hozott hatósági döntés bírósági felülvizsgálata az első fokon eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz kerül. Az elsőfokú bírósági döntéssel szemben rendes jogorvoslatra van lehetőség.

A törvény nagy része a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba, míg a frekvenciajogosultsággal kapcsolatos felülvizsgálat szabályozása 2013. január 1-jén.