Nincs és nem is lesz tömeges kilakoltatás a közelgő moratórium előtt – tudatta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerdán. A köztestület “cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-jei téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások várhatók” – olvasható a közleményben, amely tartalmazza azt is: az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma az idén sem éri el a 250-et.

A törvény szerint december 1-jétől március 1-jéig tartó téli kilakoltatási moratórium idején a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja, ha a kötelezett magánszemély. Erre nincs lehetőség, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. Továbbá a bíróság a kiürítés végrehajtására utasít, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, vagy ha a végrehajtást kérő a halasztás idejére gondoskodik a kötelezett elhelyezéséről, vagy ha a végrehajtást kérő magánszemély valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül az ő lakhatása nem biztosított.

A végrehajtási ügyek száma az előző évhez képest némileg nőtt, de jobbára az idén is “kis követelések” miatt indult. A sikeres ingatlanárverések száma jelentősen csökkent, és nem éri el az összes végrehajtási ügyek fél százalékát.

A kamara statisztikái szerint a 2012 harmadik negyedévében érkezett ügyek száma 142 723 volt, ami 5,6 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában érkezett 135 145 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége “kis követelés”, nem éri el a százezer forintot. Többnyire közüzemi elmaradások – víz-, áram-, illetve gázdíj -, továbbá a mobilszolgáltatónál vagy a parkolótársaságnál felhalmozott tartozás. Sikeres ingatlanárverés – nem csak a lakóingatlanokat figyelembe véve – ez év harmadik negyedévében 620 volt, ami az érkezett ügyek 0,43 százaléka. A tavalyi harmadik negyedévéhez képest ez a szám 13,7 százalékkal csökkent.