Jóváhagyta szerdai ülésén a francia szocialista kormány az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot.

A házasság intézményének kiterjesztése a homoszexuális párok számára “nemcsak egyesek, hanem az egész társadalom számára előrelépést jelent” – mondta a kormányülésen a fél évvel ezelőtt köztársasági elnökké választott Francois Hollande, aki egyik legfőbb választási ígéretét teljesíti. A tervezet – amelyet sem a jobboldali ellenzék, sem a katolikus egyház nem támogat – januárban kerül a parlament elé, s várhatóan 2013-ban törvényerőre lép. Franciaország a 12. ország, ahol engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

Az államfő szerint az intézkedéssel kapcsolatosan kialakult vita “legitim”, s reméli, hogy minden véleményt és vallási hitet tiszteltben tartva, nem fog elfajulni – tolmácsolta Hollande szavait a kormányszóvivő. A jogegyenlőség nevében az új törvény értelmében az azonos nemű párok előtt is megnyílik az örökbefogadás lehetősége. A kormány javaslata szerint azonban a leszbikus pároknak nem lesz lehetőségük a mesterséges megtermékenyítésre, ami a homoszexuálisokat képviselő egyesületek egyik legfőbb követelése.

Míg az ezredfordulón a franciák fele még ellenezte a homoszexuális párok házasságkötésének engedélyezését, mára politikai hovatartozástól függetlenül minden korosztályban és minden társadalmi rétegben többségben vannak azok, akik támogatják annak bevezetését: egy szombaton megjelent felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka, a Le Monde című napilap szerda délutáni számában megjelent Ifop-felmérés szerint pedig 63 százaléka. Az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata is egyre elfogadottabb: 52 százalék támogatja azt.

Ennek ellenére Francois Fillon volt kormányfő bejelentette, hogy amennyiben a jobboldal újra kormányra kerül, visszavonja a szocialista törvényt, amelynek ellenzői mindenekelőtt a család intézményét látják veszélyben. A jobboldal egy másik vezető politikusa, Jean-Francois Copé, aki a Párizs közeli Meaux városának a polgármestere, azt közölte: ő maga nem lesz hajlandó azonos nemű párokat összeadni, ezt a feladatot helyetteseire bízza majd. Példáját több jobboldali polgármester is követni szeretné.

A vita azóta vált élessé, amióta szombaton Lourdes-ban, a francia püspöki konferencia közgyűlésén André Vingt-Trois, a katolikus intézmény elnöke a javaslat ellen foglalt állást. “Nem elismerni a szexuális különbséget olyan szemfényvesztés, amely meg fogja rengetni társadalmunk alapjait” – hívta fel a figyelmet a katolikus vezető. A 120 püspök előtt mondott beszédében Ving-Trois arra kérte “a keresztényeket és mindazokat, akik osztják a nézeteiket”, hogy forduljanak a képviselőikhez, és ragadjanak meg minden demokratikus eszközt ellenvéleményük kifejezéséhez. A katolikus egyházhoz közeli szervezetek és a Civitas elnevezésű fundamentalista mozgalom november 17-18-ra szervez utcai megmozdulásokat. A püspöki konferencia álláspontját valamennyi nagy vallás, a protestánsok, az ortodoxok, a muzulmánok és a zsidók képviselői is osztják Franciaországban.