A nemzeti kisebbségek védelme, a gyermekkatonák és gyermekmunka elleni küzdelem kérdése is bekerült az Európai Parlament (EP) éves emberi jogi jelentésébe – tudatta csütörtökön közleményében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, aki az erre vonatkozó módosító javaslatokat jegyezte.

A EP külügyi bizottsága november első hetében szavazott az idei jelentéstervezetről. A minden évben elkészített jelentést – amely az emberi jogok helyzetét taglalja az unión kívüli országokban – pedig várhatóan az EP decemberi plenáris ülésén fogadja majd el a ház – ismertette a dokumentum elfogadásának részleteit a politikus, aki arra is kitért, hogy a külügyi bizottságban módosító indítványainak többsége elnyerte a képviselők jelentős részének a támogatását.

Ezek közül több a gyermekek jogainak védelmére irányul – ismerteti Gál Kinga, akinek egyik javaslata a gyermekkatonák leszerelésére és rehabilitálására vonatkozott, egy másik új bekezdés pedig a gyermekmunka elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozza a jelentésben.

“A gyermekek jogainak védelme kiemelt módon kell, hogy szerepeljen mindennemű emberi jogi jelentésben. Örömömre szolgál, hogy képviselőtársaim támogatták ezt célzó módosító indítványaimat” – nyilatkozott Gál Kinga a szavazást követően.

A közlemény tanúsága szerint a néppárti politikus módosító indítványainak köszönhetően a nemzeti kisebbségek védelme is hangsúlyosabban bekerült a jelentéstervezetbe.

“Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek a többségi közösségekével egyenlő jogokat élvezzenek az oktatáshoz, egészségügyhöz, valamint egyéb szociális jogokhoz való hozzáférés területén” – hangsúlyozta a néppárti EP-képviselő. Üdvözölte továbbá, hogy Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselő kiemelt figyelmet fordít a többi között a nemzeti kisebbségek részvételére a választásokon jelöltként és választópolgárként egyaránt.