A Magyarország és Kína közötti korrupció ellenes együttműködés előmozdítása érdekében Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Cui Hairong a Kínai Népköztársaság Nemzeti Korrupció-megelőzési Hivatalának vezető-helyettese együttműködési és egyetértési nyilatkozatot írt alá.

A nyilatkozat rögzíti, hogy a két ország fokozott figyelemmel kíséri egymás, a korrupció megelőzése terén tanúsított intézkedéseit és azok eredményeit.

A megállapodás tartalmazza továbbá, hogy a felek a korrupció elleni küzdelem területén szerzett hasznos tapasztalataikat és módszereiket kölcsönösen megosztják egymással, együttműködési projekteket alakítanak ki, és ezáltal elősegítik egymás, korrupció megelőzésére vonatkozó képességeinek a fejlesztését.

A kormány márciusban fogadta el az eddigi legátfogóbb antikorrupciós programot, amelynek fő célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön.

Biró Marcell Hongkongban – az ott véghezvitt antikorrupciós intézkedések megismerése érdekében – megbeszélést folytatott Simon Peh Yun Lu-val, a központi kormányzat Korrupcióellenes Független Bizottságának Biztosával, valamint találkozott Daniel Lai, e-közigazgatásért felelős kormányzati információs igazgatóval, és tájékoztatást adott a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program elindításáról és az e-közigazgatás magyarországi helyzetéről.

A márciusban elfogadott antikorruciós programról

A Korrupció-megelőzési Program, és az annak végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló határozat értelmében a következő két évben még szervezettebben zajlik majd a küzdelem a korrupció vissaszorítása érdekében.

A program elsősorban a központi közigazgatás szerveit célozza, ugyanakkor azt remélik, hogy hatása szélesebb körű lesz. A dokumentum előkészítésekor a minisztérium minden társadalmi partnere elismerte az elszámoltatás jelentőségét, ez is visszatartó erővel bír, a cél azonban az, hogy minden, a költségvetésből működő szervezet tisztségviselőjét ne pusztán jogi, hanem etikai normák is a korrupció-ellenességre sarkallják. A program fő célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön – szögezte le KIM.

A program részeként képzéseket indítanak a tisztviselőknek a korrupció hatékonyabb felismerése érdekében, bevezetik az egyes költségvetési szervek éves jelentési kötelezettségét, valamint lépcsősen bevezetve, úgynevezett intézményi ellenőrző-rendszert is működtetnek

A KIM koordinálásával szorosabb együttműködés jön létre a korrupció visszaszorításáért különös felelősséget vállaló állami szervek között, amelyeket együttműködési megállapodásokban is meg fognak erősíteni. Megvizsgálják a nyomozó hatóságok és más rendvédelmi szervek korrupció visszaszorításában részt vevő egységei megerősítésének lehetőségeit és ennek finanszírozási hátterét.  Tervek szerint tájékoztató kampányokat is indítanak és a téma a köznevelésben is helyet kap.

A kormány döntött arról, hogy Magyarország csatlakozik az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Norvégia és további öt állam által 2011. szeptember 20-án aláírt, a nyílt Kormányzásról szól nyilatkozatához (Open Government Declaration). Ezzel tovább szélesedik a nemzetközi szervezetekkel közös antikorrupciós tevékenység.