Gyilkosságban való bűnrészességgel és terrorista szervezet létrehozásával vádolta meg csütörtökön a német szövetségi ügyészség a 2011-ben lelepleződött Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) neonáci terrorista sejt egyetlen élő tagját.

Beate Zschäpe nem csupán a terrorszervezet tagja volt, hanem társtettesként közreműködött a neonáci csoport által elkövetett gyilkosságokban – mondta Harald Range szövetségi főügyész Karlsruhéban.

Az NSU legkevesebb tíz gyilkosságot követhetett el, az áldozatok egy kivétellel török, illetve görög bevándorlók voltak. A neonáci terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport azt követően lepleződött le, hogy Zschäpe feladta magát, két társa pedig öngyilkosságot követett el. A két férfi holttestére 2011. november 4-én bukkantak rá a Türingia tartománybeli Eisenachban, egy kiégett lakókocsiban.

A keletnémet tartományban 1998-ban létrejött csoport környezetéből összesen 12 ember ellen indítottak nyomozást. Beate Zschäpe mellett vádat emeltek további négy személy ellen, közülük ketten bűnsegédként működtek közre az NSU cselekményeiben a szövetségi ügyészség szerint. További részleteket nem közöltek, csupán annyi tudható még, hogy az ügyet a müncheni tartományi felsőbíróság tárgyalja majd.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter szerint a vádemelés azt mutatja, hogy a neonáci sorozatgyilkosság feltárása halad előre. Az ügyön eddig összesen a hatóságok négyszáz munkatársa dolgozott, az eljárás során 200 ezer oldalnyi irat keletkezett – mondta a belügyminiszter. A munkát nagyban nehezíti, hogy az NSU három tagjából ketten már nem élnek, Beate Zschäpe pedig mostanáig nem tett vallomást, és felrobbantotta a csoport rejtekhelyként használt bérelt házat, mielőtt feladta magát, így a bizonyítékok nagy része megsemmisült – mondta a tárcavezető csütörtökön Berlinben a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában.