Az állandóság és a változás egyszerre jellemzi az ügyészség munkáját – jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész pénteken Hajdúszoboszlón, amikor átadta a városi ügyészség új épületét.

A legfőbb ügyész állandóságként az értékek, a törvények tiszteletét és a magas színvonalú munkát, míg a változásokat illetően a megújuló tudást, az infrastruktúrát és a környezetet említette, hozzátéve, hogy ez utóbbiak sorába illeszkedik a hajdúszoboszlói ügyészség új épületének átadása.

Polt Péter kiemelte, hogy az ügyészség vezetőinek kötelességük megteremteni a jó munkakörülményeket, mert ebben az esetben várható el a színvonalas munkavégzés, amelyet számon is kérnek.

A legfőbb ügyész arra utalva, hogy a hajdúszoboszlói ügyészség új épületét egy volt üdülőből alakították ki, megjegyezte: az ügyészségi üdülők az elmúlt 22 évben elveszítették eredeti funkcióikat. Abból a néhányból, ami megmaradt, oktatási központokat alakítottak ki – tette hozzá.

Polt Péter jelezte: szeretné, ha folytatódna az a folyamat, amelynek eredményeként méltó körülmények közé kerülnek az ügyészségek. Azt mondta, az országban vannak még feladatok e téren, bár jelentős eredmény, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére a néhány nappal ezelőtt átadott soproni ügyészségi épület után Hajdúszoboszlón is hasonló avatást tarthatnak.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a helyszínen elmondta, hogy a jövő év első felében Budapesten, a volt pénzverde épületének felújításával új helyre költözik a Központi Nyomozó Főügyészség is.

Jónáné Pocsai Edit hajdú-bihari főügyész közölte: az egykori, több éve használaton kívüli főügyészségi üdülőt 88,5 millió forintos beruházással alakították át. Bár a tervek már 1999-ben elkészültek, forráshiány miatt csak most valósulhatott meg a beruházás – tette hozzá.

Királyné Nagy Katalin hajdúszoboszlói vezető ügyész elmondta, hogy kilencen dolgoznak a helyi városi ügyészségen, köztük három büntető szakos ügyész. Illetékességi területükhöz – a fürdőváros mellett több környékbeli településsel együtt – 43,6 ezer lakos tartozik. Tavaly 1383 büntetőügyet iktattak, ezek 60-65 százaléka hajdúszoboszlói ügy, és az ügyek 62 százaléka vagyon elleni bűncselekmény – tette hozzá.