A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.

A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.

Az álláskeresési segélyt a jövőben nem hónapra, hanem napokra kell megállapítani. Ez annak a munkanélkülinek jár, akinek csak 5 év van még hátra a nyugdíjazásáig, és 45 napon át álláskeresési járadékban részesült. Az álláskeresési segélyt a legkisebb munkabér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani.

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az ügyfél elektronikus levéllel is bejelentkezzen a munkaügyi központhoz. Ebben az esetben a járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának kezdő napja nem a személyes megjelenés napja, az online bejelentkezés napjától lehet ezeket az ellátásokat megállapítani.

Miután az új munka törvénykönyve megszüntette az átlagkereset fogalmát – helyette minden esetben a távolléti díj fogalmát használja -, a korábbi személyi alapbér helyébe pedig az alapbér lépett, a javaslat átvezeti ezeket a módosításokat a többi foglakoztatási jogszabályon is.

A közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Amennyiben a felmentésekor legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, úgy jár neki a 40 éves jubileumi jutalom.

A munkahelyvédelmi akciótervben szereplő, a pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását elősegítő munkáltatói kedvezmények hatálybalépésével – 2013. január 1-jén – megszűnik a Start kártya, anélkül is járnak a munkaadóknak az új adókedvezmények. Az ez év végéig kiváltott Start kártyák után azonban – azok érvényességének végéig – a korábbi kedvezmények igénybe vehetők.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait lehet alkalmazni a filmes statisztákra is, azzal a különbséggel, hogy a foglalkoztatási létszámnak nincs felső határa. A statiszták nettó jövedelme legfeljebb napi 12 ezer forint lehet.

A felülvizsgálati eljárások alapján rokkantsági ellátásban már csak az a személy részesülhet, akinek a foglalkoztatása rehabilitációval sem állítható helyre.

A közfoglalkoztatót – a közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatás esetére – a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezmény illeti meg. A részkedvezmény egyenlő, a közfoglalkoztatott személyt megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó bér – de legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának – tizenhárom és fél százalékával.

A foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító törvényjavaslat legfőbb célja az adminisztráció egyszerűsítése a Magyary-programhoz kapcsolódva – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában.

Czomba Sándor megjegyezte: a munkaadói és munkavállalói oldalról a jogszabály változtatással kapcsolatban azok az üzenetek jönnek, hogy a kvázi salátatörvény jó irányba megy.

Észrevételekre reagálva az államtitkár kitért arra, hogy amióta a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt) hatályban van, 1992-től a nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottak nem kapnak végkielégítést.

Czomba Sándor elmondta azt is, hogy a Munka törvénykönyve módosításával számos esetben a fogalmak változtak, ennek az alapján jogszabályban pontosítás, illetve pozitív irányú változtatás történik.

Az eddig kiváltott Start kártyák érvényességükig hatályba maradnak, ugyanakkor jobb lehetőséget ajánlanak 2013 január elsejétől az új belépő pályakezdők foglalkoztatására, valamint a Start plusz, a Start extra kártyák esetében is a Munkahelyvédelmi akcióterv keretében – mondta az államtitkár Hozzátette: az akció terv keretében januártól pályakezdő foglalkoztatása esetén az első két évben nem kell fizetni a szociális hozzáhárulást, míg a start kártyával a második évben 10 százalékot kell fizetni a 27 százalék helyett.