Személyére és hozzátartozójára vonatkozó, bizalmas minősítésű adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Szabó Sándort, a Szombathelyi Városi Bíróság elnökét – közölte Futó Barnabás, a bírósági vezető ügyvédje kedden.

A gyanúsítás sem állítja, hogy a cselekmény összefüggésben lenne az érintett büntető bírói, elnöki, hivatali vagy a Magyar Bírói Egyesület főtitkári tevékenységével, a gyanúsításban szereplő cselekmény magánemberi mivoltából adódó magatartásnak tekintendő – szögezte le közleményében Futó Barnabás.

Nyomatékosította: a Heti Világgazdaság november 10-i számában közölt cikk állításával ellentétben a gyanúsítás tárgya tehát nem korrupciós cselekmény. A HVG információja szerint az eljárás “gyaníthatóan” munkájával kapcsolatban indulhatott a bírósági vezető ellen, mivel a nyomozók bírósági aktákat is magukkal vittek.

A lap a védőügyvéd szerint a bíró jó hírnevét megsértve, megalapozatlanul hozza korrupciógyanús ügyekkel párhuzamba Szabó Sándort – közölte álláspontjukat Futó Barnabás.

Tudatta: Szabó Sándor a terhére rótt bűncselekményt nem követte el, ezért az eljárás adatai alapján hétfőn a nyomozás megszüntetése iránti indítványt terjesztettek elő.

A médiában megjelent valótlan tartalmú írások súlyosan sértik a bírósági vezető személyiségi jogait, ezért valamennyi jogsértést elkövető sajtóorgánummal szemben személyiségi jogi kereseteket terjesztenek elő, és egyéb jogi lépéseket is megfontolnak – fűzte hozzá Futó Barnabás.