A horvát államügyészség vesztegetés és háborús nyerészkedés miatt a legmagasabb büntetés kiszabását kérte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre a zágrábi megyei bíróságon.

Tamara Laptos és Vanja Marusic, a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatalának (USKOK) képviseletében szerdán mondták el záróbeszédüket a volt kormányfő ellen folytatott egyesített perben. Ebben Sanadert azzal vádolják, hogy az 1990-es évek közepén még külügyminiszter-helyettesként 3,6 millió horvát kuna jutalékot fogadott el az osztrák Hypo banktól, és cserébe lehetővé tette a pénzintézet terjeszkedését Horvátországban. A másik vádpont szerint a volt kormányfő a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt fogadott el az INA horvát olajipari társaság menedzsmentjogainak 2009-ben történt átjátszásáért cserébe.

“Sanader nem csupán nem védte meg Horvátország érdekeit, hanem 10 millió euróért eladta azokat” – mondta Vanja Marusic az INA-Mol ügy kapcsán. Hangsúlyozta, hogy Robert Jezic üzletember tanúskodása mellett – akiről a védelem azt állítja, hogy hamisan tanúskodott – számos más bizonyíték is alátámasztja, hogy Sanader átjátszotta az INA vezetését a Mol-nak. Marusic szerint a volt kormányfő ezáltal olyan helyzetbe hozta a nemzeti olajvállalatot, amelyben az a Mol leányvállalata lett. A tanúvallomások azt is bizonyítják, hogy Sanader megbeszélte Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával a veszteséges gázágazat kiválását az INA-ból – mondta az ügyésznő.

Az eljárás során bizonyítást nyert, hogy Ivo Sanader elkövette a terhére rótt bűntetteket – állította Tamara Laptos, felsorakoztatva a Hypo ügyben benyújtott minden bizonyítékot és tanúvallomást. Megállapította, hogy a horvát kormány részéről a vádlott tárgyalt az osztrák pénzintézettel egy állami hitelfelvételről, amiért a bank öt százalék jutalékot fizetett neki egy amerikai horvát ismerőse nevére. A vád szerint a banki feljegyzésekből kiderült, hogy Sanader nyolc százalékot kért, de a bank ezt sokallotta és végül öt százalékot fizetett.

Ivo Sanader keddi védőbeszédében elutasította a vádakat, s tagadta azt is, hogy a Mol megvesztegette az INA irányítási jogainak átadásáért.

A Sanader-per a védelem záróbeszédével folytatódik csütörtökön a zágrábi megyei bíróságon. Nem hivatalos értesülések szerint ítélethirdetés a perben a jövő héten várható.