Radimir Cacicnak két hónapon belül meg kell kezdenie a bíróság szerdai jogerős ítélete szerinti egy év tíz hónap fogházbüntetését – tájékoztatta az ügyben másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója szerda este.

Vadócz Attila közölte: az ilyenkor szokásos eljárás, hogy a büntetés-végrehajtási bíró postai úton közli a jogerős elítélttel, hol és mikor kell megkezdenie a büntetés letöltését, illetve milyen következményekkel jár, ha ennek nem tesz eleget. Ez utóbbi esetén az elítélt elveszíti a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét, továbbá, ha magyar állampolgárról van szó, akkor elrendelik az elővezetését.

Ebben a konkrét esetben az elítélt természetesen horvát nyelvre lefordítva kapja kézhez a büntetés-végrehajtási intézetbe szóló behívást, amely Radimir Cacic vonatkozásában a kaposvári Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. Ha a levélben közölt időpontban nem jelenik meg, akkor európai és nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene – tette hozzá a bíró.

Miként mindenki más, Radimir Cacic is kérhet – legfeljebb három hónapos – halasztást a bíróságtól – mondta Vadócz Attila, hozzátéve: kérheti azt is, hogy büntetését saját országában töltse le. Erről a két igazságügy-miniszternek kell megállapodnia egymással.

Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét távollétében jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt.

A törvényszék – részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát – mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt nem számít büntetlen előéletűnek.

Radimir Cacic 2010. január 8-án borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten meghaltak, egy ember súlyosan, egy könnyebben megsérült.

Zoran Milanovic miniszterelnök kíséretében Radimir Cacic szerda délután Zágrábban rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását, és ismételten kifejezte mély sajnálatát a Magyarországon történt tragédia miatt.

Cacic emlékeztetett korábbi ígéretére, amely szerint viseli a következményeket akkor is, ha a bíróság nem feltételes büntetésre ítéli.

“A következmények világosak, lemondok a horvát kormányban betöltött alelnöki tisztségről és gazdasági miniszteri posztomról” – jelentette ki, és ismét részvétét nyilvánította a magyar áldozatok családjának.

KIM: A bíróság adhat ki elfogatóparancsot az elítélt horvát politikus ellen

Az illetékes bíróság adhat ki elfogatóparancsot a halálos közúti baleset miatt szerdán Magyarországon jogerősen letöltendő fogházbüntetésre ítélt, lemondását azóta bejelentő horvát miniszterelnök-helyettes ellen – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtófőosztálya.

Ha a bíróság kibocsátja az elfogatóparancsot, akkor az igazságügyért felelős miniszter dönt arról, hogy előterjeszt-e kiadatási kérelmet. Magyarország és Horvátország között jelenleg nincs érvényes kiadatási egyezmény – tudatta a KIM.

A KIM tájékoztatása szerint Horvátország a jelenleg hatályos európai tanácsi kiadatási egyezmény alapján nem adja ki saját állampolgárát. Amikor azonban Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz, a tagállamok között – így Magyarország és Horvátország között is – az európai elfogatóparancsot alkalmazzák (ha azt a bíróság elrendelte). Az európai elfogatóparancs alapján az igazságügyi hatóságok – bíróságok – közvetlenül döntenek a keresett személy átadásáról, a kérelem előterjesztése, illetve végrehajtása kérdésben a miniszternek nincs döntési jogköre.

Az európai elfogatóparancs megtagadható, ha az az állam, amely állampolgárának átadását kérik szabadságvesztés végrehajtása céljából, vállalja, hogy átveszi a szabadságvesztés végrehajtását.