A szakszervezetek szerint felül kell vizsgálni az idén július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyvét (Mt.), a munkaadók szerint ez még korai.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén a szakszervezetek kezdeményezésére került napirendre az új Mt. felülvizsgálatának kérdésre, mert a munkavállalói érdekképviseletek szerint a törvénykönyv hatályba lépése óta eltelt rövid időszakban a tagszervezetek és alapszervezetek visszajelzése alapján körvonalazódtak azok a kérdéskörök, amelyek a gyakorlatban nehézségeket okoznak.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a munkaadók szerint egyelőre korai felülvizsgálni az új Munka törvénykönyvét. Úgy vélekedett, hogy egy-másfél év után lehetne összegezni az addigi tapasztalatokat, a munkaadók pedig rendelkezésre állnak majd, ha felmerülnek problémák a jogszabályok alkalmazása kapcsán.

Kifejtette: partnerek voltak abban, hogy 20 év után új, a Magyarországon működő kis- és közepes vállalkozásokra (kkv-k) jobban rászabott Munka törvénykönyve szabályozza a munka világának kérdéseit. Dávid Ferenc kiemelte: az új Mt. javítja a kkv-k versenyképességét, elősegíti a rugalmas foglalkoztatást, csökkenti a törvényi korlátok számát, emellett számos, áttekinthetetlen szakszervezeti kedvezményt rendez újra.

A főtitkár szerint a megfelelő alkalmazási tapasztalatok birtokában majd nem az NGTT keretein belül, hanem a munkaadók, a munkavállalók és a kormány fórumán lehet tárgyalni az új Mt.-ről.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: a 2010-es, a jogalkotásról szóló törvény szerint a jogalkotónak kötelessége a hatályba lépés előtt felmérni a jogszabályok – többek között – társadalmi és gazdasági hatásait, és előzetes hatástanulmányokat készíteni. Ez a Munka törvénykönyve kapcsán az elnök szerint nem történt meg, vagyis a jogalkotó nem számolt azzal, mit okoz majd az új kódex.

Úgy vélekedett: az új Mt.-nél előre lehetett ugyanakkor látni, hogy érezhetően csökkennek a keresetek. Borsik János szerint a munkáltatóknak kedvez az új Mt., a munkaadók fölénye érvényesül a munkavállalókkal szemben, ezenkívül megszűnt az érdemi országos szociális párbeszéd, a szakszervezetek működése nehezebbé vált, és a helyi érdekképviseleteket is gyengítette az új jogszabály.

Az Autonómok elnöke hozzátette: elkerülhetetlen és szükségszerű az Mt. mielőbbi felülvizsgálata, mert 2013 – amely az első teljes év lesz az új Munka törvénykönyve hatálya alatt – még rosszabb tapasztalatokat hozhat a munka világában mint az eddigi 20 év.