Megújul a Fővárosi Törvényszék, csökken a folyamatban lévő ügyek száma, javul a gazdálkodás, átalakul a főépület, és korszerű ügyfélcentrumot hoznak létre – közölte a törvényszék vezetése csütörtökön.

Az ország legnagyobb bíróságára érkezik az összes bírósági ügy csaknem harmada. Ezen belül a törvényszéken a nagy terjedelmű, bonyolult ügyek száma is magas – derül ki a bíróság írásos tájékoztatójából.

Az év első 10 hónapjában 215 kiemelt ügy érkezett, javarészt büntető ügyek. Ebből 44 esetében indítványozta a törvényszék elnöke a más bíróságra történő áthelyezést, elsősorban az aránytalan munkaterhek kiegyenlítése és az időszerűség biztosítása érdekében.

A folyamatban lévő peres helyi bírósági ügyek száma a fővárosban 2011 márciusa óta mintegy tízezerrel, 45 ezerről 35 ezerre csökkent. Az idei év első 10 hónapjában a helyi bíróságokra érkezett ügyek számát mintegy négyezerrel haladta meg a befejezések száma.

Az adatok szerint az ország helyi bíróságain az elmúlt fél évben az egy bírói tanácsra jutó büntető peres ügyek száma 83, a fővárosban 105 volt.

A törvényszék költséghatékonyabb gazdálkodása érdekében megerősítették a belső ellenőrzést, felülvizsgálják a szerződéseket, és naprakész megbízható nyilvántartásokat alakítanak ki – írta a törvényszék.

Az ingatlangazdálkodás egyik központi célkitűzése a Markó utcai főépület tehermentesítése. Ennek jegyében a bíróság gazdasági hivatal a közeli Balaton utcába költözik. A főépület felszabaduló területeit átrendezik, a földszintre kerülnek a kezelőirodák, és az uniós támogatással kiépülő modern ügyfélcentrum – áll a közleményben.