A piacszabályozással, az állami beavatkozás korlátaival és a szabályozó hatóságok előtt folyó ügyekben érvényesítendő tisztességes eljárás elvével is foglalkozik az a könyv, amelyet Darák Péter főbíró mutatott be a Kúrián szerdán.

A Kúria elnöke Kovács András kúria bíró Piacszabályozás és jogorvoslat – A piacszabályozói döntések bírói gyakorlata, különös tekintettel az elektronikus hírközlésre című kötete kapcsán kiemelte, hogy a jogi normák mögé tekintő, elméleti igényű szemléletre nagy szükség van a bírák körében.

Tóth Tihamér, a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának volt elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense kiemelte: bíró tollából szokatlan elméleti igénnyel megírt könyv lényegében azt a kérdést járja körül, hogyan küzd meg a bíróság a közigazgatási hatóságok egyedi szabályozó aktusaival. Vizsgálja a piacszabályozás, az állami beavatkozás, illetve a piac korlátait, melyek egyfelől a piac köz szempontjából hibás működésére adott válaszok, másfelől a gazdaságon kívüli alkotmányos jogok, például a média pluralizmusa lehet.

A szakember elmondta: a piacszabályzó hatóságok eljárásaiban felmerülő jelentős piaci erő miatt indult ügyek esetenként több évig is tartanak, ami uniós összevetésben nem is számít olyan rossznak, de a piaci szereplők számára elfogadhatatlan. Ráadásul mire megszületik a várva várt döntés, már készül az új, vitatható szabályozás.

A bírói gyakorlat szerint a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálata nem csupán formális, eljárásjogi, törvényességi jellegű, hanem tartalmi is. A szabályozó hatóságok – például a versenytanács vagy a médiahatóság – súlyosabb szankciók, pénzbírság kiszabásának lehetőségét is magában foglaló eljárásai esetén a döntést felülvizsgáló bíróságnak azt is kell vizsgálnia, hogy az emberi jogi egyezményben és az annak alapján eljáró strasbourgi bíróság gyakorlatában megfogalmazott tisztességes eljárás követelményének megfelelt-e a hatósági eljárás – fejtette ki a szakember.