Az építőipari szakma számára a teljesítési igazolás megtagadása, a feltétel nélküli bankgarancia és a minimális rezsi óradíj rögzítése tartozik a legfőbb problémák közé, amelyeket a jogalkotásnak kell megoldania – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a szakmai szervezet 23. közgyűlésén csütörtökön Budapesten.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a közgyűlésen elmondta: a teljesítés igazolására szakértői szervezetet kíván létrehozni a Nemzetgazdasági Minisztérium, de ehhez kapcsolódva – a jogviták esetére – a bírósági eljárást is fel kell gyorsítani.

Hozzátette, mivel az irreálisan alacsony vállalási ár a lánctartozások generálója, a rezsi óradíj is bekerül a szabályozásba.

Tolnay Tibor elmondta azt is, hogy a fedezetkezelőt a szakmai szervezet nem tartotta alkalmasnak a lánctartozások felszámolására, de a kisebb cégek, valamint a minisztériumok véleménye alapján visszakoztak.

Szaló Péter a szabályozási változások közül kiemelte azt, hogy jövő év elejétől elektronikus lesz az építési engedélyezési eljárás. Ezzel együtt a 60 napos ügyintézési határidő 15, illetve 30 napra csökken, de még ez utóbbiban sincs benne a szakhatósági ügyintézés ideje, pedig a tárcája ezt szorgalmazta.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az ombudsman megtámadta az Alkotmánybíróságnál azt az új szabályt, amely a szakhatósági engedélyeket együtt kezeli. Az uniós szabályok szerint is egységes a szakhatósági engedély, amely a környezetvédelemtől a műemlékvédelemig terjed, csak Magyarországon szeletelték fel a szakhatóságokat – jegyezte meg.

Az új örökségvédelmi intézményrendszerről szólva hangsúlyozta, hogy nem szűnt meg az örökség védelme. A jelentős régészeti értékeket továbbra is kiemelten kezeli a jogszabály, a hatóság dönti el, hogy mely leletek jelentősek.