Viktor Psonka ukrán főügyész és Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter vasárnap Harkivba utazott, hogy személyesen tájékozódjon a kelet-ukrajnai városban családtagjaival együtt brutális kegyetlenséggel meggyilkolt bíró ügyében folyó nyomozás jelenlegi állásáról.

A város Frunze kerületi bíróságának egyik bíráját, Volodimir Trofimovot, feleségét, fiukat és annak élettársát szombaton találták holtan a lakásukban. Mind a négy áldozatot lefejezték.

A belügyminiszter közölte, hogy az elkövetők elvitték az áldozatok levágott fejeit.

A főügyész szerint a gyilkosságot előre kitervelték, és legalább két tettes követte el. Elmondta, hogy a nyomozás során a gyilkosság okaként alapvetően három verziót vizsgálnak: a bírót vagy hivatásával összefüggésben ölhették meg, vagy bérgyilkosság vagy rablás áldozatává vált.

Az 58 éves férfi ugyanis külföldön is ismert numizmatikus volt, de pénzérméken kívül porcelánokat is gyűjtött. Még vizsgálják, mi és mekkora értékben hiányzik a gyűjteményéből.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint a lakás bejárati ajtaja nyitva volt, a zárakon nem találtak erőszakos behatolásra utaló jeleket. A holttesteket Trofimov feleségének első házasságából származó fia fedezte fel.

Sajtóhírek szerint a legutolsó bűncselekmény, amelyben a meggyilkolt bíró ítéletet hozott, egy gázolásos ügy volt. Az elkövetőre az ukrán sajtó által enyhének minősített büntetést szabott ki: három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a sofőrt, aki halálra gázolt egy gyalogost.

Az utóbbi hónapban főként kisebb lopási ügyekben, válási és ingatlanperekben ítélkezett.

Trofimov 30 éven át dolgozott bíróként, és több mint húsz éve volt a Frunze kerületi bíróság elnöke.

A nyomozásba a főügyészség és a belügyminisztérium mellett bekapcsolódott az ukrán biztonsági szolgálat is.