Elfogadta a parlament az újabb egészségügyi salátatörvényt, amely egyebek mellett megteremti az Eurotransplanthoz teljes jogú tagként való csatlakozás jogi alapjait, rendelkezik a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról, továbbá lehetővé teszi a járóbeteg-szakellátó intézmények május elsejei átvételét.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztését 266 igen, 27 nem és 7 tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.

A több egészségügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazó legújabb salátatörvény egyebek mellett megteremti a jogi alapjait annak, hogy az eredményes tárgyalásokat követően Magyarország teljes jogú tagja lehessen a nemzetközi szervkoordinációs szervezetnek, az Eurotransplantnak.

A gyógyszertörvény módosításával átültethetővé válik az az uniós irányelv, amely a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szól. Ezenfelül bevezetik a gyógyszertári szolgáltatási díjat, amelyet az állam egyes többletszolgáltatások után fizet a patikáknak.

Az új szabályozás értelmében – amennyiben a beteg nem tesz külön tiltó nyilatkozatot – három hónapos felkészülési időszakot követően április elsejétől taj-száma alapján a gyógyszerész jogosult lekérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisából korábbi vényköteles gyógyszerelésére vonatkozó adatait. Annak érdekében, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a TAJ-kártyát a törvény rendelkezik arról is, hogy a TAJ-kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni.

Az egészségügyi bizottság indítványa értelmében az egészségügyért felelős miniszter arra is felhatalmazást kap, hogy az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségét, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeit és hatósági ellenőrzésének szabályait, valamint a transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokat az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg.

Szintén az egészségügyi bizottság módosító indítványa teszi lehetővé azt is, hogy az állam jövő év május elsejével átvegye a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket is. Eszerint a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók 2013. május elsejétől kerülnek állami tulajdonba és fenntartásba, kivéve, ha a helyi önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot. Erről az önkormányzatoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk az egészségügyért felelős miniszternek. Ha erről nem hoznak döntést, akkor a szolgáltató állami tulajdonba kerül, és az intézmények fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lesz.

A salátatörvény rögzíti azt is, hogy 2013-ra meghosszabbítják az egészségügyi ágazati mozgóbérek alapjának befagyasztását. Ezen felül egy zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány arra is kitért, hogy a 2013-as költségvetésére való tekintettel a szakdolgozói bértábla egyes oszlopainak 5 ezer forintos emelését elmarad.