Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Salamon Lászlót, a KDNP országgyűlési képviselőjét. A titkos szavazáson 263 képviselő voksolt igennel, 35 nemmel. Az MSZP és az LMP képviselői nem vették fel a szavazólapot.

Az eredmény kihirdetése – amelyet az ülésteremben követett figyelemmel Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és a testület több tagja is – után Salamon László esküt tett, és aláírta az esküokmányt.

Az új alkotmánybíró megválasztására azért volt szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság múlt hétfőn jelölte alkotmánybírónak, Salamon Lászlót, akit szerdán hallgatott meg az – eddig általa vezetett – alkotmányügyi bizottság. A testület ülésén hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén legjobb tudása és lelkiismerete szerint fogja ellátni feladatát, és kiemelte: ahogyan a parlamenti bizottságot is pártatlanul vezette, úgy fog eljárni alkotmánybíróként is.

A 65 éves kereszténydemokrata politikusnak – aki 1990 óta tagja a parlamentnek – alkotmánybíróvá választása miatt le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak. A KDNP korábbi tájékoztatása szerint Salamon Lászlót Gaal Gergely, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese váltja a kereszténydemokraták parlamenti frakciójában.