December 20-án három adózási határidő is lejár, ami közel 600 ezer céget, vállalkozást érint: ez a határideje az adófeltöltéseknek, az utolsó adóelőleg megfizetésének, és ugyancsak addig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kettős könyvvitelt vezető cégeknek a társasági adóelőleget, az evásoknak az eva-előleget 2012. december 20-áig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük. Ha a befizetésre (átutalásra) nem kerül sor legalább 90 százalékos mértékben, az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.

Az idén először az innovációs járulék fizetésére kötelezetteknek is előlegfeltöltési kötelezettségük van.

Az 2012-es adóév utolsó (társasági adó-, eva- és innovációs járulék-) előlegét a feltöltéssel egyidejűleg, december 20-áig kell megfizetni.

A cégek, vállalkozások december 20-áig választhatják az evát a 2013-as adóévre. A több mint 70 ezer evás szintén december 20-áig dönthet arról, hogy kilép-e az eva-körből. A határidő jogvesztő, vagyis a késedelmet még igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni – figyelmeztet a NAV.

A 2012-ben evás adózók, illetve – meghatározott körben – más vállalkozások is választhatnak továbbá az új, speciális adózási módok közül, azaz bejelentkezhetnek a kisadózók tételes adója (kata) vagy a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózás hatálya alá, amire december 1. óta van lehetőség.