A holland igazságszolgáltatás decemberben négy magyar állampolgárt ítélt letöltendő börtönbüntetésre emberkereskedelemben való részvétel miatt – közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön. A bűnözőket 9 hónap és 4 év közötti szabadságvesztésre ítélték.

A tárca tájékoztatása szerint a holland hatóságok több mint százötven prostituáltat hallgattak meg ellenük elkövetett bűncselekményekről. Kiderült, hogy az elkövetők sokszor az áldozat szinte teljes bevételét elvették, életveszélyesen megfenyegették, a bűnözők gátlástalanul hasznot húztak az áldozatok kiszolgáltatott helyzetéből.

A magyar hatóságok szorosan együttműködnek a hasonló bűncselekmények felderítésében a társországok hatóságaival, így különösen Hollandiával, Svájccal és Németországgal – írták.

A Belügyminisztérium külön honlapot üzemeltet www.emberkereskedelem.kormany.hu címen (angol nyelven a www.thb.kormany.hu címen érhető el), ahol az érdeklődő hasznos információkat talál arról, hogyan ismerhetők fel azok a helyzetek, amelyek a potenciális áldozattá váláshoz vezethetnek, valamint arról, hova lehet fordulni ilyen esetekben – olvasható a közleményben.

A weboldalon felhívják a figyelmet azokra a gyanús jelekre, amelyek a gyermekek biztonságát veszélyeztetik, külön foglalkoznak a házi szolgaság, a szexuális célú emberkereskedelem és a koldulás, valamint a munkaerő kizsákmányolásának kockázataival is. Ezen az oldalon találhatóak azoknak az állami és civil szervezeteknek az elérhetőségei is, amelyek segíteni tudnak a bajba jutottaknak – közölte a minisztérium.