Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat elkötő és menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért. Ez zaklatás, és sérti a jogbiztonság követelményét – állapította meg Szabó Máté ombudsman panaszbeadványokra reagálva.

Az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta, hogy a lopások sértettjeinek az autópálya kezelője arra hivatkozott, hogy bár kezdeményezte a jogszabályok módosítását, ma még nincs jogi lehetőség méltányosság gyakorlására. Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a hatályos jogszabályok nem zárják ki a méltányosságot, de erre nem is lett volna szükség a panaszosok esetében, mivel ők nem kötöttek szerződést a kezelő társasággal. Szabó Máté egyetértett a jogszabály módosításának kezdeményezésével, azonban egyértelműen leszögezte, hogy még ebben a hiányos jogszabályi környezetben sem lehet pótdíjat követelni bűncselekmény sértettjeitől, és ha mégis megtörténik, azt a polgári jog is erkölcstelennek tekinti. Az ombudsman szintén kezdeményezte a jogszabályok módosítását a hasonló helyzetek egyértelmű elkerülése érdekében, az autópálya kezelőjét pedig felhívta, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki már lerótta a rá kivetett összeget.

Az autópályák kezelője válaszában hivatkozott arra, hogy a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a közöttük fennálló szerződés alapján arról tájékoztatta a társaságot, hogy a jogszabályok alapján ilyen esetekben sincs lehetősége mentesíteni az üzembentartót. Az ombudsman jelentésére figyelemmel azonban – a szerződő felek egyeztetéséig – az ÁAK Zrt. a hasonló ügyekben felfüggesztette a pótdíjak behajtását. Ugyanakkor az egyik érintett panaszos arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jelentés hatására visszafizették neki a vitatott pótdíjat.

A jelentés elolvasható →