Tagadta bűnösségét a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője az ellene szerdán, a Pécsi Törvényszéken kezdődött büntetőperben. A szabadlábon védekező W. Gyula szóban nem kívánt vallomást tenni, a bíróságon felolvasott írásbeli vallomásaiban hangsúlyozta: megalapozatlannak tartja a meggyanúsítása során és a vádiratban megfogalmazott, az ő bűnösségét igazolni próbáló állításokat.

Az ügyészség a közelmúltban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, adócsalás és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat a katolikus pap ellen.

A vádirat szerint az egyházmegye vagyonkezelői feladatait 1994 és 2010 között ellátó vezető tehető felelőssé a kétezres évek közepétől valótlan tartalmú elszámolási okiratok benyújtásáért, és összesen több mint százmillió forint pénzügyi támogatás jogcímtől eltérő felhasználásáért.

A vád alapján W. Gyula olyanoknak is engedélyezte az adó- és járulékmentes kistérségi támogatás kifizetését, akik erre nem voltak jogosultak. Elmulasztotta a járulékfizetési kötelezettség havonkénti bevallását és teljesítését, így összesen több mint 9 millió forint nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaadói járulékkal rövidítette meg az állami költségvetést.

Az ügyészség a vádlott terhére rója azt is, hogy a vagyonkezelői kötelességeit megszegve 213,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott, mert az egyházmegye által bérelt gondozóotthon bérleti díjához képest lényegesen magasabb összeg kifizetéséről rendelkezett a bérbeadó, az általa vezetett Fény Kft. részére.

A Fény Kft. számos, jelentős összegű számláját az egyházmegye fizette ki, a társaság emellett bérbe vette a püspöki pincészetet, bérleti díjat azonban nem fizetett a püspökségnek. Az egyházmegye állta a pincészet felújítással, működtetéssel kapcsolatos költségek egy részét is. Mindez újabb több tízmillió forint vagyoni hátrányt eredményezett.

A vád szerint könyvelési hiányosságok, mulasztások miatt követhetetlen volt az egyházmegye költségvetése, és gondok voltak a máriagyűdi vendégház, a W. Gyula kuratóriumi tagságával működő Gaudium Nostrum Alapítvány gazdálkodásával is.

W. Gyula szerdán, a bíróságon kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár katolikus lelkész, rendelkezési állományban van, jelenleg nem végezhet nyilvános papi tevékenységet. Írásbeli vallomásaiban rámutatott arra: vagyonkezelőként a feladata az egyházmegye gazdálkodási irányának meghatározása volt a hitélet szolgálatának, valamint a turisztikai és kulturális igényeknek a figyelembevételével.

Közölte, nincs pénzügyi, közgazdasági szakirányú végzettsége, ezért érthetetlennek tatja, miért kérnek számon tőle szakmaiságot. A gazdálkodással kapcsolatos konkrét szakmai munkát az e területeken jártas kollégái, beosztottjai végezték. Vitatta, hogy pénzeket jogcímtől eltérően használtak volna fel, vagy hogy adófizetési kötelezettség állt volna fenn kistérségi támogatások kifizetésével összefüggésben.

A Fény Kft. által bérelt püspöki pincészet bérleti díjával kapcsolatban közölte, nem érti, azt miért nem szedte be korábban az egyházmegye gazdasági hivatala, a számlatartozásokról pedig azt vallotta: abban a hitben volt, hogy azt rendezték.

A per februárban tanúk meghallgatásával folytatódik a Pécsi Törvényszéken. Ha a bíróság a volt vagyonkezelőt bűnösnek mondja ki, 2 és 8 év közötti szabadságvesztéssel sújthatja.