A virágzó nemzetközi internetes bűnözés különböző formái elleni küzdelem új, minden eddiginél hatékonyabb eszköze lehet az Európai Kíberbűnözés-elleni Központ (EC3), amely január 11-én Hágában kezdi meg hivatalosan a tevékenységét. A tagállami nyomozóhatóságokat támogatást nyújtó új szervezet többek között az internetes csalások és a kiskorúak világháló segítségével történő szexuális kizsákmányolása elleni harcra szakosodik majd.

Európai Kíberbűnözés-elleni Központ (EC3) néven új eszközzel bővül január 11-től az Európai Unió és a tágabb világ nemzetközi internetes bűnözés elleni arzenálja. Az európai rendőrségi hivatal, az Europol kebelében Hágában létrejövő szervezet fő feladata a nemzetközi szervezett bűnözés műveleteinek ellehetetlenítése lesz, elsősorban a tagállami speciális nyomozóhatóságoknak nyújtandó operatív támogatás révén.

A hamarosan 45 fővel, köztük elsőrendű kibernetikai szakértőkkel működő csoport nem rendelkezik majd önálló nyomozati jogkörökkel, ám egyfajta platformként érdemben hozzájárulhat az alapvetően határokon átnyúló profilú nemzetközi internetes bűnözés elleni harc sikeres megvívásához.

„A kibernetikai központ számottevően javítani fogja az EU képességét az internetes bűnözés elleni küzdelemben és annak biztosításában, hogy a világháló szabad, nyitott és biztonságos legyen. A kibernetikai bűnözők okosak és képesek gyorsan a bűnözés szolgálatába állítani az új technológiákat. Az EC3 segítségünkre lesz abban, hogy még okosabbak és gyorsabbak legyünk ezeknek a bűncselekményeknek a megelőzésében és feltárásában” – jelentette ki Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa.

Az internetes csalásoknak és más világhálón keresztül végrehajtott bűncselekményeknek gyakran több száz áldozata van a világ minden részéről. A tagállami rendőri szervek eszközei nem elegendőek ezek hatékony felgöngyölítésére – mutatott rá Troels Oerting, a központ vezetője, aki hozzátette, hogy jóllehet az EC3 2015-re éri el a teljes „harckészültséget”, már jelenleg is intenzíven foglalkozik különböző ügyekkel. Az Europol által koordinált Icarus Művelet keretében tavaly például 273 gyermekpornográfiával gyanúsítható elkövetőt sikerült beazonosítani, és közülük 23 országból 113-an a rács mögé kerültek.

Az EC3 hatáskörébe tartozik majd minden a számítógépek és a hálózati infrastruktúrák ellen végrehajtott bűncselekmény kivizsgálása, továbbá a különböző internetes bűncselekmények, a gyermekek szexuális kizsákmányolása mellett a bankkártyákkal történő csalások és a személyes adatokkal történő visszaélések is.

Becslések szerint világszerte minden egyes nap egymillióan esnek áldozatul különböző internetes bűncselekményeknek. A Norton 2011-es évről készült jelentése szerint az áldozatok anyagi vesztesége évente eléri a 290 milliárd eurót. Egy a McAfee által készített tanulmány 750 milliárd euróra becsülte a kibernetikai bűnözésből származó éves profitot; és azt állította, hogy naponta 150 ezer számítógépes vírus kerül forgalomba, és minden nap körülbelül ennyi számítógépet ér veszélyes támadás.

Egy a közelmúltban készült uniós tanulmány szerint az európai fogyasztók nagyon tartanak az internetes bűnözéstől: a felhasználók 89 százaléka fél személyes adatait felfedni az interneten, 74 százalékuk pedig úgy látja, hogy az előző évhez képest jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy ők maguk is kibernetikai bűncselekmények áldozatává váljanak.

A központ vezetője egy újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki teljesen annak a lehetőségét, hogy az egység a szakmában a legnagyobb spílereknek számító hacker-eket is alkalmazzon idővel, de mint mondta, erről a tagállamoknak kell politikai szinten dönteni.

Az EC3 kezdetben 7 millió eurót szakít ki az Europol 84 millió eurós éves költségvetéséből, de ennél idővel nagyobb büdzsére lesz szüksége, ahogy a feladatai bővülnek.