Féléves angol nyelvű képzési programot követően nyolc kínai hallgató kapott oklevelet hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karán.

Szabó Imre dékán elmondta, a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemről érkezett diákcsoport volt az első, amely a Kapu csereprogram keretében Szegedre jött. A kínai fiatalok európai és magyar perspektívából tekintették át a jogtudomány, a nemzetközi tanulmányok, a politikatudomány és a munkaügyi kapcsolatok aktuális kérdéseit.

A hallgatók az elméleti órák mellett az angol nyelvi és kommunikációs készségeiket fejlesztő kurzusokon is részt vettek, s a heti tantermi foglalkozásokat kiegészítendő rendszeres időközönként előadásokat hallgathattak szegedi és vendégelőadóktól többek között a magyar külpolitikai prioritásairól, az alkotmánybíráskodás jövőjéről vagy a kriminálpolitika kihívásairól – közölte a professzor.

A csereprogram folytatódik, márciusban nagyobb létszámú kínai diákcsoport érkezik Szegedre. Várhatóan két év múlva pedig már szegedi hallgatók is tanulhatnak részképzésen Sanghajban. Ennek feltétele az alapfokú kínai nyelvtudás, amely elsajátítását a tavaly ősszel a SZTE-n nyílt Konfuciusz Intézet teszi lehetővé – tudatta a dékán.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, a szegedi joghallgatók későbbi elhelyezkedése során komoly előnyt jelent majd a kínai közigazgatási és jogrendszer ismerete, melyet az erősödő gazdasági kapcsolatok tesznek egyre fontosabbá.

Li Hszi-hua (Li Xinhua), a budapesti kínai nagykövetség oktatási referense hangsúlyozta, a tradicionálisan jó kínai-magyar kapcsolatokon belül egyre nagyobb szerepet kap az oktatás. Jelenleg mintegy négyszáz kínai diák jár egyetemre Magyarországon, évente pedig nyolcvan magyar hallgató kap teljes állami ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. Azok száma, akik önköltséges formában járnak kínai egyetemre ennél lényegesen nagyobb – tette hozzá a diplomata.

Kang Meng, az egyik jogi oklevelet szerző kínai diák elmondta, a féléves képzés lehetővé tette, hogy képet kapjanak a magyar kultúráról, az európai jogi, gazdasági és igazgatási rendszerről. Jól érezték magukat, s sok új barátra tettek szert – fűzte hozzá.