Julija Timosenko volt kormányfőt gyanúsítja az ukrán főügyészség Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának megrendelésével – jelentette be pénteken Viktor Psonka főügyész.

Közölte, hogy egy ilyen bűncselekményért Timosenko akár életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. Szavai szerint pénteken a főügyészség nyomozóinak egy csoportja felkereste Timosenkót, hogy kézbesítse azt a jogi iratot, amelyben hivatalosan meggyanúsították a bűncselekmény elkövetésével.

Kifejtette, hogy a nyomozó csoport által összegyűjtött anyagok a főügyészség szerint azt bizonyítják, valóban Timosenko rendelte meg a parlamenti képviselő megölését Pavlo Lazarenko akkori miniszterelnökkel együtt. Hozzáfűzte, hogy ami Lazarenkót illeti, az ő ügyét külön eljárásban kezelik. Lazarenko jelenleg – ukrán sajtóhírek szerint – az Egyesült Államokban tartózkodik, és a múlt hónapban állítólag azt közölte, hogy kész terhelő vallomást tenni Timosenko ellen.

Psonka azt állítja, hogy Timosenko és Lazarenko 2,8 millió dollárt fizetett a politikus megöléséért. A főügyészség szerint Scserbanyt azért gyilkolták meg, mert üzleti vitába keveredett Timosenkóval.

Ez már a harmadik vád Julija Timosenko ellen, aki jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, mert 2009-ben miniszterelnökként orosz-ukrán gázmegállapodást írt alá. Az ítélet szerint túllépte hatáskörét és hivatali visszaélést követett el.

Ezt követően újabb vádat emeltek ellene, amely szerint 1996 és 2000 között az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű vállalat vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. A per egy harkivi bíróságon folyik, ám a tárgyalásokat sorra elnapolják, mivel Timosenko rossz egészségi állapotára hivatkozva nem jelenik meg a tárgyalóteremben.

Jevhen Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án a donyecki repülőtéren lőtték agyon.