Az új önkormányzati törvény és a kapcsolódó jogszabályok rendelkezéseinek magyarázatát tartalmazó kommentárkötetet jelentetett meg a HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó Kft.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény magyarázata című könyv csütörtöki bemutatóján Marosi Ildikó bíró, a Kúria önkormányzati tanácsának tagja arról beszélt, hogy a kötet szisztematikus magyarázatot ad az önkormányzati törvény minden elemére. Erényének nevezte, hogy az új jogszabályt nem szakítja el a régitől és az alkotmányos összefüggésektől.

A kettő együttes kezelése visszaigazolt, az alkotmányjog és a közigazgatási jog kéz a kézben jár – tette hozzá.

A kúriai bíró szerint a kötet arra vállalkozik, hogy egyszerre tükrözze a legutóbbi eredményeket és nyújtson segítséget a megoldandó problémákra.

Ivancsics Imre, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánja azt emelte ki, hogy a 12 szerző és két szerkesztő által összeállított kötet különösen gyorsan reagált a törvény megjelenésére.

Noha a gyorsaság hátrány is lehetne, mégis helyes, mert nyugalmi állapot sosem lesz a jogszabály életében – vélekedett Ivancsics Imre a módosításokra utalva.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény magyarázata

Szerzők: Balázs István dr., Balogh Zsolt Péter dr., Barabás Gergely dr., Danka Ferenc dr., F. Rozsnyai Krisztina dr., Fazekas János dr., Fazekas Marianna dr., Fürcht Pál dr., Hoffman István dr., Hoffmanné dr. Németh Ildikó, Kecső Gábor dr., Szalai Éva dr.
Szerkesztők: Nagy Marianna dr., Hoffman István dr.

Az új önkormányzati törvény (Mötv.), valamint az annak kereteit kitöltő egyéb törvények jelentősen átalakítják a helyi önkormányzáshoz való jogot és annak gyakorlását Magyarországon. A kommentár arra törekszik, hogy a Mötv. rendszeréhez igazodóan bemutassa a közigazgatási joggal gyakran vagy kevésbé gyakran érintkező szakemberek és érdeklődők számára ennek az összetett, a mindennapjainkat átfonó területnek a működését. A kötet a Mötv. és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok rendelkezéseinek magyarázatát tartalmazza. Emellett – ahol ez az értelmezéshez szükséges – a napi rutin köréből hoz példákat, továbbá bemutatja az új körülmények között is alkalmazható bírósági, alkotmánybírósági és ombudsmani joggyakorlatot.

A szerzők célja, hogy segítséget nyújtsanak az önkormányzati igazgatási szakembereknek, az önkormányzatokban közéleti szerepet vállaló helyi politikusoknak, a helyi választópolgároknak, valamint az önkormányzati szféra kutatóinak e bonyolult rendszer áttekintésében. A mű szakmai színvonalát biztosítja, hogy a kötet szerzői az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszék munkatársai, kúriai bírák, alkotmánybírósági és bírósági munkatársak, valamint kormányzati gyakorlattal rendelkező elméleti, illetve az önkormányzati igazgatásban évtizedeket eltöltő gyakorlati szakemberek. A könyv szerkesztői elismert jogtudósok.