Mire való egy alkotmány?- Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel nemzetközi konferenciát rendeznek 2013. március 8-9-én a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. A konferenciát a budapesti Francia Intézet és a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány, az Osztrák Kulturforum, a Cseh Centrum, a Lengyel, Svájci és Belga Nagykövetségek, valamint a párizsi Robert Schuman Alapítvány támogatja.

Kontextus

Napjaink Európája multikulturális akar lenni, de elfelejtjük, hogy ez a multikulturalizmus legtöbbször a nemzetektől származó gyakran kevésbé ismert politikai, társadalmi hagyományokon és összetett jogszokásokon alapszik.

Ez a tudatlanság a szomszédos államok egymás meg nem értését, valamint az úniós központi szervek és a tagállamok közötti félreértéseket eredményezi. Ezeknek a félreértéseknek a tisztázása fontos, az EU összetartására való tekintettel. A konferencia megszervezésével ezekhez az erőfeszítésekhez kíván hozzájárulni a Károlyi József Alapítvány.

Célkitűzés

A szimpózium célja összehasonlító elemzést adni az Alkotmányok és preambulumaik szerepének helyéről és értelmezéséről néhány európai politikai rendszerben, „Európa közös értékei” alapján. Az elemzés célja jobban megérteni, a betűkön kívül, e rendszerek lényegét és működését.

A szeminárium kutatóknak, valamint jog- és politikatudomány és szociológia hallgatóknak, illetve újságíróknak és politikai kommentátoroknak is szól, hogy jobban felfegyverkezve értékeljék a politikai életet és az institúciók működését az európai szomszédaiknál.

A konferenciát megnyitják Martonyi János Magyarország külügyminisztere és Roland Galharague Franciaország nagykövete.

Az előadók közül: Franciaország: Jacques Barrot, az Alkotmánytanács tagja, Renaud Baumert, a Lille-i Egyetem professzora; Pierre Delvolvé, a párizsi Pantheon-Assas Egyetem professzor-emeritusa; Olivier Dutheillet de Lamothe, az Allamtanács tagja; Laureline Fontaine, Jogtudományi egyetemi tanára a Sorbonne Nouvelle Paris III-nál ; Belgium: Francis Delpérée, Szenátor, a Leuwen-i katolikus egyetem professzor-emeritusa; Csehország: Ales Gerloch, a prágai Károly Egyetem Jogi Karának dékánja; Ausztria: Heinz Mayer, a bécsi Hans Kelsen Intézet tagja; Lengyelország: Mgr. Prof. Piotr Mazurkiewicz, a CEMOCE volt főtitkára, Brüsszel; Svájc: Daniel Thürer, a Svájci Alkotmánymódosító Bizottság tagja; Németország: Thorsten Geissler, a Konrad Adenauer Alapítvány Délkelet-Európai Jogállamiság Program vezetője; Magyarország: Jakab András, Max Planck Institut für Öffentliches Recht und Völkerrecht, Heidelberg, Salamon László Országgyűlési Képviselő (KDNP); Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának dékánja; Szájer József Európai Parlamenti Képviselő, az új magyar Alaptörvény szövegezőbizottságának volt elnöke (Fidesz); Trócsányi László, Magyarország franciaországi Nagykövete, volt alkotmánybíró; Zászkaliczky Márton, a budapesti Közép-Európai Egyetem PhD hallgatója.

A rendezvény nyelvei a magyar, a német és a francia, szinkrontolmácsolással.

A részvétel ingyenes. Étkezési költség : 2 500 Ft

Információ, jelentkezés: Károlyi József Alapítvány, www.karolyi.org.hu, e-mail: angelica@karolyi.org.hu ; kastely@karolyi.org.hu , Tel. 06 21 311 04 26