A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, mindenki számára megismerhető a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával kötöttek.

A TASZ szerdán közleményében azt tudatta az MTI-vel, a táblabíróság ezzel helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a Kreatív című lap újságírója, valamint a jogvédő szervezet munkatársa közérdekű adatigényléssel kérte az állam kizárólagos tulajdonát képző frekvenciák használatára irányuló, 2011 decemberében megkötött hatósági szerződéseket a médiatanácstól. Álláspontjuk szerint a hatályos törvények alapján nem minősül üzleti titoknak az állami vagyon felhasználására vonatkozó adat.

A TASZ közleményében azt írta, hogy a per eredetileg kizárólag a médiatanács ellen indult, azonban a két érdekelt televíziós társaság az alperes oldalán beavatkozóként részt vett az eljárásban, mert TV2 és az RTL Klub álláspontja szerint a kért adatok nyilvánosságra hozatala aránytalanul sértené az üzleti tevékenységüket.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, megvizsgálta a zárt iratként a számára benyújtott szerződéseket, és nem talált bennük olyan részeket, melyek sértenék az üzleti titkokat, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyva, jogerősen úgy döntött, a médiatanácsnak ki kell adnia a kért szerződések egészét. Az érintett szerződések 2012. július 9-én hatályukat vesztették.

Az MTI-hez eljuttatott bírósági ítélet részletes indoklása kimondja azt is: a döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

A Fővárosi Törvényszék tavaly július közepén hozott elsőfokú döntésében azt állapította meg, hogy nemzeti vagyon hasznosítása körében nem lehetséges üzleti titok védelmére hivatkozni, hiszen a per tárgya a közpénzzel és közvagyonnal kapcsolatos adatok nyilvánossága.

Hidvégi Fanny, a jogvédő szervezet információszabadság programvezetője közleményében azt írta: a TASZ nagyon örül az ítéletnek, ugyanakkor “elszomorítónak” tartja, hogy a törvényhozók kihagyni tervezik az új Ptk.-ból ezt a rendelkezést, ezért “könnyen megtörténhet, hogy a jövőben búcsút kell inteni a közpénzek átláthatóságának”.