A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara és a Pécsi Tudományegyetem Állam– és Jogtudományi Karának közös végrehajtási jogi képzésén, 47 szakjogász kapta meg diplomáját a hétvégén.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) életében mindig fontos szerepet töltött be az edukáció, így már a 2013. január elsejével életbe lépő, a végrehajtókat érintő törvénymódosítás előtt, a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve elindította végrehajtási szakjogász képzést. A három féléves szakirányú továbbképzés célja, hogy komplex ismereteket nyújtson – a már jogi végzettséggel rendelkező résztvevőknek – bírósági és közigazgatási végrehajtási eljárás keretében felmerülő joggyakorlat minden aspektusáról.

Az első évfolyamon oklevelet szerző 47 hallgató az önálló bírósági végrehajtók, végrehajtó-helyettesek és –jelöltek, közjegyző helyettesek és –jelöltek, ügyvédek, valamint a pénzintézetek végrehajtással foglalkozó jogi szakemberei közül kerültek ki. A végzett hallgatók az európai normáknak megfelelő felkészültséggel állnak a mindennapokban fellépő kihívások elé.

A végrehajtói szakjogászok naprakész ismereteikkel segítik az adósok és a végrehajtást kezdeményező szervek közötti kommunikációt, ezzel megoldást találva a lakosság jelentős részét érintő problémákra.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, valamint a Pécsi Tudományegyetem Állami – és Jogtudományi Karának összefogásával létrejött képzés Európa szerte elismert. Françoise Andrieux, a Bírósági Végrehajtók Nemzetközi Szervezetének (Union internationale des huissiers de justice – UIHJ) főtitkára is elmondta magyarországi látogatásakor: „Az oktatás, a nemzetközi szervezet egyik alappillére. Az UIHJ a végrehajtók folyamatos képzését tartja a legfontosabbnak, és a magyar kezdeményezés a Szervezet minden tagjának követendő példaként szolgál.”


Az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 233. § (1) bekezdés e) pontjában a „felsőfokú iskolai végzettséggel” szövegrész helyébe az „egyetemi jogi végzettséggel” szöveg kerül. – 2012. évi CCXI. törvény Egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról értelmében.