Április elsejéig tartó országos akció során ellenőrzik a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, a vizsgálatot hétfőn Budapesten a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban kezdték – közölte Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az ellenőrök nem találtak egyik helyszínen sem szabálysértésre utaló jelet, és tetten sem értek senkit. Hozzátette: a képviselők nem tudták, hogy hétfőn ellenőrzést végeznek a két intézményben.

Pesti Imre kifejtette: a törvény hatálybalépése óta csaknem 12 millió forintos bírságot szabtak ki a dohányzás szabályainak megsértése miatt. A legtöbb esetben magánszemélyeket büntettek, és csupán néhány intézménynek kellett bírságot fizetnie. Idén januárban 1500 vizsgálatot folytattak, a bírság összege pedig több százezer forint volt.

A tapasztalatokról szólva Pesti Imre elmondta, hogy a lakosság “nagyjából” betartja a törvényt, de a bevásárlóközpontokban, sportközpontokban és felsőoktatási intézményekben több szabálytalanságot is találtak, ezeket a helyszíneket visszatérően, rajtaütésszerűen fogják újra ellenőrizni.

A nemdohányzók védelméről szóló törvényt 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. Az új szabályozás szerint közforgalmú, zárt helyen tilos a dohányzás.