Felmentette a vádak alól Momcilo Perisicet, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét csütörtökön a délszláv háborúkban elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa.

Perisicet 2011 szeptemberében az első fokú bíróság háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményekért még 27 év börtönre ítélte. Perisic azonban 17 pontban fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Az ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehetett egyértelműen és minden kétséget kizáró módon bebizonyítani a volt tábornok felelősségét azokért a cselekményekért, amelyeket a szerbek Szarajevónál, illetve Srebrenicánál követtek el, és amelyeken a vád alapult.

A felmentő ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelték a most 65 éves Perisic szabadlábra helyezését.

A férfi 1993 és 1998 között volt a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke. Hágában 2005 márciusában jelent meg önként, és ártatlannak vallotta magát. Három és fél évvel később indult meg ellene a büntető per.

A vádat arra építették, hogy Perisic az 1995-ben véget ért horvátországi, illetve boszniai háborúban az ottani szerb csapatokat katonákkal, fegyverekkel, illetve logisztikai támogatással segítette. Bűnössége mellett az ügyészek azzal érveltek – és ennek a bizonyíthatóságát illetően jutott eltérő következtetésre az első fokú, illetve a fellebbviteli fórum -, hogy Perisicnek tudnia kellett: a horvátországi, illetve boszniai szerbek a jugoszláv hadseregtől kapott támogatás birtokában polgári személyeket fognak ölni.