A Pest megyei Békéltető Testület a fogyasztói jogok egyértelműbb szabályozását szorgalmazza a polgári törvénykönyvben. A testület hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy 2014. március 15-től új polgári törvénykönyve (Ptk.) lesz az országnak, ugyanakkor a fogyasztók mindennapi életét érintő néhány szabály a továbbiakban is változatlan marad.

A Pest Megyei Békéltető Testület csokorba gyűjtött néhány olyan problémát, amelyre a Ptk megváltoztatása jelenthetne megoldást.

A jelenlegi előírások szerint hibás termék esetében csak „törekednie kell” a kereskedőnek arra, hogy a kijavítást vagy a kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze, és mivel cserekészülék biztosítása sem kötelező, előfordulhat, hogy egy többgyermekes családnál három hónapig kézzel kell mosni, mert egy külföldi alkatrész nem érkezett meg határidőre, esetleg késlekedve rendelték meg.

A hatályos Ptk szerint „sem a kijavítás, sem a kicserélés nem okozhat jelentős kényelmetlenséget” a fogyasztónak. Azt azonban nem határozza meg a jogszabály, hogy a termék meghibásodása esetén hányszor köteles a fogyasztó elfogadni a kijavítást, mielőtt a kicserélést kérné, vagy hányszor köteles a cserét elfogadni a vételár visszafizetése előtt. Így a kereskedők sokszor évekig „javítgatják” a készüléket, esetleg újabb cserét ajánlanak fel akkor is, amikor az adott terméket már kétszer kicserélték, de ugyanaz a hiba újra jelentkezett.

A Pest Megyei Békéltető Testület elé kerülő – jótállással, szavatossággal kapcsolatos – ügyek egy része rámutatott arra is, hogy a szakértői vélemények sokszor egyoldalúak, és megkérdőjelezhető függetlenségük. Nincs ugyanis egyértelmű jogi szabályozás arra vonatkozóan, hogy melyik szakértői vélemény kötelező érvényű. Így a vállalkozók sokszor a gyártótól szerzik be állásfoglalásukat, vagy hosszú távú szerződést kötnek egy vállalkozással, így a fogyasztók joggal kérdőjelezik meg azok függetlenségét. Gyakran előfordul, hogy ruházati termékeknél, cipőknél a szakértő „szemrevételes vizsgálat” alapján utasítja el a fogyasztó panaszát. Éppen ezért akár a Ptk.-ban, akár a fogyasztóvédelmi törvényben egyértelművé kell tenni, hogy – a szavatossági idő első hat hónapjában, illetve a jótállás teljes ideje alatt – a kereskedőnek független szakvéleménnyel kell bizonyítania, hogy a termék meghibásodását az okozta, hogy a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használata azt. A gyártótól kért állásfoglalás nem minősülhet független szakvéleménynek.