A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetői azt kezdeményezik: a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek az európai parlamenti (EP) választás előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért. Szűkülhet a bírósági hivatal elnökének ügyáthelyezési jogköre.

Navracsics Tibor miniszter és két államtitkára, Répássy Róbert és Rétvári Bence hétfőn nyújtotta be indítványát az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénycsomaghoz, amelyet kedden kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

A parlament korábban a negyedik alaptörvény-módosítással úgy döntött: az országgyűlési és az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok reklámjait csak a közmédia teheti közzé, ingyen, a jelölőszervezeteknek azonos feltételeket biztosítva. (A nyomtatott sajtóban és az internetes újságokban, hírportálokon korlátozás nélkül hirdethetni.) A Ház a múlt héten ennek megfelelően fogadta el a választási eljárási törvényt is.

A jogszabály szerint az országos listát állító pártok a kampányban együttesen tízórányi reklámot tehetnek közzé, az erre szánt műsoridőt a Nemzeti Választási Bizottság fogja beosztani.

Ugyanakkor a kormányoldal az alkotmányügyi bizottság ülésén azzal érvelt: a 2014. tavaszi parlamenti választást várhatóan egy időben tartják majd az európai parlamenti választással, ez pedig összesen további ötórányi hirdetés közlését teszi lehetővé a pártoknak.

Az igazságügyi minisztérium vezetői most viszont lehetővé tennék, hogy a pártok ne csak a közmédiában hirdessenek az EP-választási kampány alatt. A kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatók ugyanakkor a javaslat alapján nem kérhetnének pénzt a párthirdetések közzétételéért.

A három kormánypárti politikus módosítana az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ügyáthelyezési jogán is. Eszerint az OBH-elnök nem jelölhetne ki az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot, ha az eljárásban az Európai Unió valamely kötelező jogi normáját kell alkalmazni. A szűkítés polgári és büntetőügyekre egyaránt vonatkozna.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata pénteken közölte, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélben erősítette meg a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos komoly aggályait. A kifogásolt rendelkezések között volt az OBH-elnök ügyáthelyezési jogkörének szabályozása és a politikai hirdetések közzétételének korlátozása is.

Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg, hogy a kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és jelezte, hogy a kabinet együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. Egyúttal tudatta, hogy kezdeményezte az ehhez szükséges jogalkotói lépéseket.