Bizonyos tekintetben megengedőbb a módosított Balaton-törvény, de ez nem jelenti azt, hogy “szabad a gazda” – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a hétfőn elfogadott módosításokról pénteken.

Bóka István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere közölte: négyről hat évre hosszabbította meg az Országgyűlés a településrendezési eszközök elkészítésének határidejét. Egy másik módosítás az erdőterületekre vonatkozik: ezek 85 százaléka kell, hogy erdő maradjon, a fennmaradó 15 százalékról az önkormányzat rendelkezhet, bizonyos kikötésekkel.

Egy további módosítás szerint a Balaton-parti településeken az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik a zöldterületek átsorolására, korlátok között – ismertette a képviselő. Ilyen korlát, hogy a zöldterület nagysága nem csökkenhet, hogy a zöldterületnek szervesen kapcsolódnia kell a már meglévő, régi zöldterülethez, valamint az, hogy a belterületi parti sáv 30 százalékát sétánynak kell kijelölni.

A módosítás nyári életbe lépésétől nem lesz kötelező a csónakot kikötőben tartani, de a többi – például a nádasokra vonatkozó, a természetvédelmi és a halászati – szabályt továbbra is be kell tartani a tárolásnál – tette hozzá Bóka István.

A politikus kitért arra: meghosszabbították – 2018 végéig – a balatoni kistelepülések szennyvízkezelési programját, tehát aki eddig nem végezte el a szennyvízhálózat-építést, annak ezt addig kell megtennie. Bóka István szerint így a településeknek lehetőségük lesz a 2014 után megnyíló európai uniós forrásokat igénybe venni ehhez a feladathoz.