Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze szerint jogilag megengedett a gyanús turisták email-fiókjának átvizsgálása a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren és beutazásuk megtagadása, ha ezt nem engedélyezik.

Az Izraeli Polgárjogi Szövetség (ACRI) tavaly júniusi beadványában jogi felülvizsgálatot kért a főállamügyésztől a repülőtéri email-vizsgálatok ügyében, előfordult ugyanis, hogy a Sin Bét belbiztonsági szolgálat emberei a repülőtéren a gyanúsnak ítélt turistáktól hozzáférést kértek internetes levelezésükhöz, és ha azok megtagadták ezt, akkor nem utazhattak be az országba.

Vejnstejn szerdai válaszában jogosnak ítélte a gyakorlatot kivételes esetekben, ha “fontos gyanús jeleket észlelnek”, és ha a turista ehhez hozzájárul. A főállamügyész hozzátette, hogy a felszólítás szerint a látogatóknak nem kell átadniuk jelszavukat, hanem maguk nyithatják meg levelezésüket a biztonságiak előtt.

Az államügyész egyik munkatársa a gyakorlatot azzal indokolta, hogy “egyre nagyobb mértékben használnak külföldieket terrorista célokra”. A jogi szakvélemény szerint a beutazóknak jogukban áll megtagadni a hozzáférést levelezésükhöz, de a hatóságuk ezt mérlegelve engedélyezhetik vagy elutasíthatják belépésüket a zsidó államba.

Vejnstejn válaszában azt írta, hogy “a nem izraeli állampolgároknak nincs eredendő joguk az országba való belépésre, ügyükben az illetékes hatóságok döntenek. Ezek a hatóságok természetesen figyelembe veszik az államnak és lakosságának a biztonságát”.

Az ACRI szerint ez a gyakorlat “a magánszféra drasztikus megsértését jelenti”. Lila Margalit, a szervezet jogásza szerint “az a turista, aki több ezer dollárt költött az Izraelbe utazásra, Sin Bét-kihallgatásakor a repülőtéren nincs abban a helyzetben, hogy tájékoztatás alapján, szabad akaratából járuljon hozzá email-fiókjának megvizsgálásához”.