A jóhiszemű eladó húzhatja a rövidebbet. Rendszeresen előfordul ugyanis hogy a jármű eladója bejelenti az adásvételt az illetékes hatóságnál, a vevő azonban nem íratja át a járművet a nevére, ezért a nyilvántartásban továbbra is az eladó szerepel tulajdonosként. A vevőre kirótt büntetéseket így az eladónak kellene megfizetnie, ő pedig csak peres eljárás során tudja bizonyítani az igazát.

Az ombudsman az elmúlt években többször foglalkozott azzal a járművek értékesítése során felmerülő problémával, amikor a vevő elmulasztja átíratni a járművet saját nevére, ezért a járműnyilvántartásban az eladó szerepel tulajdonosként vagy üzembentartóként. Noha az eladó bejelentette az adásvételt az illetékes hatóságnál, a jelenlegi jogszabályi rendelkezések csak a vevő bejelentéséhez fűznek joghatásokat, azaz a vevőnek kell átíratnia a járművet, különben a nyilvántartás szerint az eladó marad a jármű tulajdonosa.

A parkolási társaságok, az autópálya kezelő a – közhiteles – járműnyilvántartásból kéri le a pótdíjazás során a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának adatait. Mivel a vevő nem íratta át a nevére a járművet, a pótdíjakat az eladóval próbálják megfizettetni. Az eladó emiatt méltánytalan helyzetbe kerül: csak polgári peres úton tudja bizonyítani az adásvétel megtörténtét, és ennek jelentős idő- és költségvonzatai vannak.

Szabó Máté több ügyet átfogó vizsgálatában rámutatott a jogszabályi hiányosságokra, amelyek a jármű adásvétele során indokolatlanul egyenlőtlen helyzetet eredményeznek, és amelynek következtében minden joghátrány az előző tulajdonost, az eladót terheli. Kiemelte, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem biztosít elég hatékony szankciót arra az esetre, ha a vevő nem íratja át a nevére a járművet. A vevő mulasztására általában csak közúti ellenőrzések, valamint a vizsgált panaszokban is leírt pótdíjazási eljárások során derül fény. A jogbiztonságot, valamint a tisztességes eljárás követelményét sérti az a tény, hogy a tulajdonjog-változást csak az új tulajdonos bejelentése alapján vezetik át a járműnyilvántartásban.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti fejlesztési minisztert, intézkedjenek annak érdekében, hogy az eladó bejelentése alapján is megtörténjen az átvezetés a járműnyilvántartásban. Szabó Máté továbbá felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a szükséges lépések bevezetésével akadályozza meg a forgalomból kivont, illetve rendezetlen útiokmányokkal rendelkező járművek forgalomban való részvételét.

A teljes jelentés elolvasható →