Július elsejétől csak energiatanúsítvánnyal ellátott ingatlant lehet eladni vagy bérbe adni Horvátországban – adta hírül a tportal.hr internetes újság.

Újépítésű ingatlanok esetében már 2010 áprilisában kötelezővé tették az energiatanúsítvány meglétét, így az azóta épült házak elvileg csak a tanúsítvány kiváltása után szerezhettek használatbavételi engedélyt. Az ország Európai Unióhoz való csatlakozása után a korábban épült ingatlanokat is csak akkor lehet majd értékesíteni vagy kiadni, ha a tulajdonos rendelkezik az épület energiafogyasztását igazoló okirattal, amelyet köteles bemutatni a vásárlónak, bérlőnek.

A tanúsítványt szakvizsgálat alapján állítják ki az erre szakosodott irodák. Az állam lakás esetében 1500 kunában (63 ezer forintban) maximálta a szakvizsgálat árát, a tanúsítvány pedig legfeljebb 1200 kunába (48 ezer forintba) kerülhet. A 250 négyzetméter alatti házak tulajdonosai a szakvizsgálatért 3500 kunát, a tanúsítványért pedig 1450 kunát fognak fizetni.

Horvátországban eddig leginkább az ingatlan elhelyezkedésétől függött a lakás vételi ára. Szakemberek azt várják, hogy a jövőben az épület energiafogyasztásától függő, A-tól G kategóriáig terjedő besorolása is jelentős mértékben befolyásolja majd az ingatlanok piaci értékét – írta tportal.hr.