A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része költségvetési csalásból, zömmel adócsalásból származik.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2756 bűncselekmény kapcsán indítottak büntetőeljárást 2013 első negyedévében – tette közzé honlapján a hivatal szerdán. Ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetési értéke 37,82 milliárd forint volt, a kárbiztosítás összege (lefoglalás, biztosítási intézkedés, önkéntes megtérítés) pedig 7,89 milliárd forintot tett ki.

Az ismertté vált bűncselekmények 37,4 százaléka a költségvetési csalás körébe tartozik, de jelentős a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének (27,54 százalék), illetve a csődbűncselekményeknek (9,4 százalék) az aránya is. A 37,82 milliárd forintnyi elkövetési érték 77,84 százalékát (29,44 milliárd forint) a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények adták.

A NAV nyomozó szerveinél március 31-én 5972 büntetőügy nyomozása volt folyamatban.

A NAV pénzügyi nyomozói 2012-ben összesen 121 milliárd forint értékű bűncselekményt derítettek fel, a magyar állam kárára elkövetett és felderített költségvetési csalás (zömmel adócsalás) elkövetési értéke összesen 94,86 milliárd forintot tett ki.

Tavaly a felderített bűncselekményekkel okozott kár csaknem egynegyede megtérült. Ez a NAV szerint döntően annak köszönhető, hogy a pénzügyi nyomozók már nem az esetek számát, hanem az állami költségvetésnek visszaszerzett vagyont igyekeznek növelni.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán már 2011-ben megfogalmazódott, hogy a legfontosabb a bűnözők vagyonának blokkolása, ami részben az államot ért kár enyhítése, részben a további bűncselekmények megakadályozása miatt fontos. Tavaly azonban a felderített esetek száma 2011-hez képest döntően nem a célok újrafogalmazása miatt csökkent, hanem elsősorban azért, mert a számvitel rendje megsértésének bizonyos esetei a bűncselekmények közül átkerültek a közigazgatási eljárásban szankcionált cselekmények körébe. Ez több ezres csökkenést is jelenthet a Bűnügyi Főigazgatóság által felderített esetek számában, amit figyelembe kell venni a 2012-es bűnügyi adatok értelmezésekor – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.