Beperelte a legnagyobb japán szervezett bűnözői csoport vezetőjét egy bártulajdonos, aki a maffiának befizetett védelmi pénzt akarja visszaszerezni.

A csütörtöki japán sajtóhírek szerint ez az első eset, hogy valaki jogi úton szállt szembe a Japánban jakuzának nevezett bűnszervezetekkel.

A nagojai bártulajdonos 17 millió jenes (38 millió forint) kártérítést követel a Jamagucsi-gumi nevű jakuza vezetőjétől, Sinoda Kenicsitől, mivel állítása szerint a bűnszervezet tagjai 1998 és 2010 között havi 30-100 ezer jenes védelmi pénz megfizetésére kényszerítették, s azzal fenyegették, hogy ha nem fizet, felgyújtják a helyet.

A nő keresete szerint Sinodát munkáltatói felelősség terheli a Jamagucsi-gumi által elkövetett zsarolásért.

A jogi akciót a szervezett bűnözés elleni törvény 2008-as módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jakuza vezetői perelhetővé váltak a beosztottjaik által elkövetett cselekményekért. Sajtóhírek szerint egy másik bártulajdonos is azt tervezi, hogy beperli Sinodát, arra hivatkozva, hogy a Jamagucsi-gumi tagjai felgyújtották kocsmáját. A tűzben meghalt egyik férfi családja is jogi úton akar kártérítést szerezni a bűnszervezettől.

Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 erőszakszervezetet tart számon, amelyek hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkeznek. A bűnszervezetek a hagyományos alvilági tevékenységek mellett érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, egyes sajtóhírek szerint a fukusimai sugármentesítésben is tevékeny szerepet vállaltak.
Habár Japánban jóval megengedőbbek a hatóságok a jakuzával szemben, mint más országokban, a bűnszervezetekre vonatkozó törvények, valamint a csoportokkal szembeni hatósági fellépés is egyre szigorodik.

A 27 700 tagot számláló Jamagucsi-gumi legutóbb azzal hívta fel magára a sajtó és a rendőrség figyelmét, hogy magazint adott ki tagjai számára, a hatóságok szerint azzal a céllal, hogy erősítse az összetartást a csökkenő erejű szervezeten belül.