A Francia Köztársaság magyarországi nagykövetségének szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak a budapesti Francia Intézetben az illegális műtárgy-kereskedelem témájában.

A zártkörű rendezvényen igazságügyi és rendészeti szervek, valamint a NAV vezető munkatársai, múzeumi szakértők, műkereskedők vettek részt. Az illetékes magyar és a francia intézmények és szakértők együttműködésének elősegítésére hivatott konferencia szakmai partnereinek köréhez a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is csatlakozott és lehetőséget kapott munkájának a fórumon való bemutatására. A hamisítás jól illeszkedett a rendezvény tematikájába, hiszen Franciaországban azoknak az intézményeknek a profiljába tartozik, melyek az illegális kereskedelem elleni küzdelmet is koordinálják.

A védett és lopott, csempészett műtárgyak forgalmának visszaszorítása mellett a legtöbb előadó érintette a hamisítás kérdéskörét is. A két ország erőfeszítéseit az illegális műkereskedelem elleni harcban Stéphane Gauffeny ezredes, a Kulturális Javak Védelme Központi Irodájának vezetője és Vukán Béla ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztályának vezetője mutatta be. Gauffeny ezredes megemlítette, hogy szervezete és a műkereskedők, aukciósházak közötti, más területeken eredményes együttműködés hamisítási ügyekben akadozik, aminek oka vélhetően az, hogy a műkereskedők féltik jó hírüket, s az ilyen problémákat igyekeznek külső segítség nélkül rendezni.

A kulturális javak magyarországi védelméről Dr. Buzinkay Péter, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ irodavezetője beszélt.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának képviseletében dr. Kármán Gabriella, az OKRI tudományos munkatársa, a munkacsoport vezetője és dr. Emőd Péter művészeti újságíró, a munkacsoport tagja tartottak előadást. Dr. Emőd Péter felvázolta a műtárgyhamisítás nemzetközi tendenciáit, szólt a hamisítás által az államnak és a művészeti színtér szereplőinek okozott kárról, az állami intézmények, a műkereskedelem, a szakértők, a köz- és magángyűjtemények, a művészek és a tömegkommunikáció feladatairól ezen a területen. Dr. Kármán Gabriella bemutatta a HENT szerepét a hamisítás elleni fellépésben, szólt a jelenleg rendelkezésre álló eszközrendszerről, a munkabizottság eddigi tevékenységéről és azokról a kérdésekről, melyeket az elkövetkező időszakban prioritásként kívánnak kezelni a hamisítás elleni fellépés hatékonyságának javítása érdekében.

A prezentáció anyaga itt letölthetők.