Több mint hetven kórház csaknem 1100 egészségügyi alkalmazottját érte utol a délkelet-kínai Fucsien tartományban a gyógyszeripari vesztegetések kapcsán indított vizsgálat – számolt be a kínai média a kínai központi televízió (CCTV) riportja nyomán csütörtökön a legfrissebb fejleményekről.

Az ötmilliós Csangcsou város 73 kórházában, illetve egészségügyi központjában hat hónapja nyomoztak, s megállapították, hogy drága gyógyszereket írtak fel, forgalmaztak kenőpénzért, jutalékért.

Összesen 1088 orvos és 133 adminisztratív állományú dolgozó részesült az illegális pénzekből, amelyek teljes összege 20,5 millió jüan (747,4 millió forint) körül volt.

A magas gyógyszerárakra régóta panaszkodik a lakosság, de az ágazati irányítás képtelennek mutatkozott körleveleivel, kezdeményezéseivel lenyomni azokat. A szakemberek szerint a folyósított támogatások, a biztosítás kiterjesztése pedig csak rontott a helyzeten.

Li Ling, a Peking Egyetem szakértője a televízióban elmondta, hogy a kórházi korrupció a gyógyszer-értékesítési bevételektől való függőségre vezethető vissza, ezért a gyártók, a forgalmazók és a kórházak egy érdekláncba szerveződtek. Li szerint a jelenség általános, a csangcsoui “leleplezés” csupán a jéghegy csúcsa.

Egy, a CCTV riportjában megszólaló gyógyszerkereskedő például elmondta, hogy egy olyan injekció, amelyet pattanások kezelésére használnak, a betegnek 11,5 jüanjába (420 forint) kerül, miközben az előállítási költsége 1 jüan (36,5 forint) alatt van. A nyereségnek általában körülbelül a fele megy el a vesztegetésre – jegyezte meg.

A kínai sajtó a napokban arról adott hírt, hogy a dél-kínai Kuangtung tartomány Kaocsou városában harminckilenc kórházi alkalmazottat, orvost vonnak felelősségre, amiért csúszópénzt fogadtak el gyógyszeripari vállalatoktól.

A kínai rendőrség kiterjedt nyomozást folytat a brit székhelyű GlaxoSmithKline multinacionális gyógyszergyártó kínai vállalatnál, mert a gyanú szerint az elmúlt hat évben 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak vesztegetésre, hogy növeljék forgalmukat, vagy emeljék termékeik árait.

Kapcsolódó cikk:

Csúszópénzek, álkonferenciák a gyógyszeripar nyeresége érdekében