Jelentős ügyfélforgalmat bonyolított le a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) fogalmazói és titkárai által a Civil Szigeten működtetett „Sziget Bíróság”.

Dr. Majoros Tímea a BKT bírósági ügyintézője szerint a számos program közül a jogi activity volt a legnépszerűbb. A jelentkezőknek olyan alapfogalmakat kellett elmutogatni, körülírni vagy lerajzolni, mint a jogerő vagy a vétség. Mivel a kártyákon a megoldandó feladat a magyar mellett angol nyelven is szerepelt, számos külföldi – például holland – társaság is vállalkozott a játékra. Sokan kitöltötték a családjoggal, a bíróság szervezetével és működésével, valamint a börtön-szlenggel kapcsolatos teszteket is. De nagy sikere volt a híres nyomozókat és hírhedt bűnözőket felsorakoztató képfelismerő vetélkedőnek is. Közben perek tucatjai bonyolódtak le a mini tárgyalóteremként berendezett sátorban. A tárgyalások végén a „Sziget Bíróság” pecsétjével ellátott ítéletek születtek, melyeket egy minta segítségével a részt vevők maguk töltöttek ki. A játékra vállalkozók aktivitásukért és érdeklődésükért jutalomban részesültek, a szerencsekerék megpörgetésével különböző ajándékokat kaptak.

Az esemény az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Nyitott Bíróság Programhoz kapcsolódott. Célja pedig az volt, hogy a szigetlakók kötetlen formában minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a bíróságok működéséről, a bírósági eljárásról, illetve a felmerülő jogi problémákról, és ezáltal bővüljenek jogi alapismereteik.

A dr. Majoros Tímeával készült interjút itt hallgathatják meg.