Nem csökken a kórházak előtt elhelyezett inkubátorokban hagyott újszülöttek száma. A sajtóhír nyomán hivatalból indított vizsgálatot Szabó Máté ombudsman az inkubátorprogram hatékonyságának, a válságszituációba került nők helyzetének megismerésére. Az alapvető jogok biztosa áttekintette az újszülött gyilkosságok és a gyermekelhagyás megelőzésére hivatott mechanizmusokat is.

A vizsgálat előzményeként sajtóhírek szolgáltak, melyek az inkubátorokban hagyott gyermekek számának növekedése mellett arról is beszámoltak, hogy az Európai Unió egy kutatási jelentése és az ENSZ gyermekjogi bizottságának hivatalos álláspontja is megerősítette: a kihelyezett inkubátorok nem csökkentik a gyermekelhagyást, viszont gyermek- és nőellenesek.

A vizsgálat a többi között megállapította, hogy a jogszabályok megteremtették az állam által fenntartott támogató rendszer alapjait, megszabták a krízishelyzetben igénybe vehető támogatási formákat, az oktatási, ismeretterjesztési feladatokat. A statisztikai adatok szerint ugyanakkor a nem kívánt terhességek, abortuszok száma még mindig magas, az újszülöttgyilkosság, és a gyermekelhagyás is létező probléma. A megelőzés érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a felvilágosító nevelésre – hangsúlyozta az ombudsman.

A családvédelmi szolgálatok tevékenysége hozzájárul ugyan a felelős, tudatos életvezetési és családtervezési ismeretek terjesztéséhez, a válságban levő terhesek és családjuk helyzetének megoldásához, azonban a védőnők lehetőségei korlátozottak és nem elegendőek a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági, életviteli, szemléleti hatások ellensúlyozásához, illetve ezek kiküszöböléséhez.

Az inkubátorokat nagyvárosi kórházak előtt helyezték el, de azok létezéséről, elérhetőségéről csak véletlenszerűen, vagy alapos keresés után szerezhet tudomást az érintett állapotos nő, vagy hozzátartozója. A vizsgálat megállapította, hogy hiányoznak a név, személyazonosság megadása nélkül elérhető segélyvonalak, hiányosak az igénybe vehető segítségről tájékoztató információk és ez veszélyezteti az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészséghez való jogok érvényesülését.

A biztos álláspontja szerint már a problémafelvetés is segítheti az inkubátorokkal, illetve az anya kilétét titokban tartó, a gyermek örökbefogadását támogató úgynevezett anonim szüléssel kapcsolatos dilemmák, eltérő szakmai álláspontok feloldását. Az alapvető jogok biztosa ezért az emberi erőforrások miniszterét munkacsoport létrehozására kérte fel. Ebben a szakminisztériumok és civil szervezetek rendszeresen áttekintenék a válságszituációba, került nők helyzetét, az inkubátorprogram, valamint az újszülöttgyilkosságok, és a gyermekelhagyást megelőző mechanizmusok alakulását, tapasztalatait és megoldási javaslatokat fogalmaznának meg. Megvizsgálhatnák az ismeretterjesztő programok bővítésének, a köznevelési programok kiegészítésének és bővítésének módját, a mozgó szociális szolgálatok, illetve a 24 órán keresztül ingyenesen hívható tanácsadó szolgálat és segélyhívószám létrehozásának lehetőségét. Az ombudsman azt is kérte, hogy a szakminiszter a szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályainak kidolgozására.

A teljes jelentés elolvasható