A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus jövő évre vonatkozó díjszabását. A zeneszerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, a háttér jellegű élőzene után fizetendő összeg az eddiginek a felére csökken – közölte Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön.

A szervezet közleménye szerint “iparági konszenzus” született a vendéglátó-ipari jogdíjakról, a korábbi évektől eltérően az Artisjus előzetes megállapodásra jutott a szakma meghatározó érdekképviseleti szervezeteivel. Az egyeztetéseken iparági oldalról a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) és a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) vett részt. A megállapodást aláírók célja az átláthatóság növelése, és annak biztosítása, hogy a becsületes jogdíjfizetőket ne érje hátrány.

A közleményben kiemelik: az egyeztetések legfontosabb eredménye, hogy 2014-re sem a szerzőknek, sem az előadóknak, sem a kiadóknak járó jogdíjak nem emelkednek. A háttér jellegű élőzenei szolgáltatásoknál, például éttermi bárzongorista vagy cigányzenészek alkalmazásakor pedig a fizetendő jogdíj az eddigi tarifa felére csökken. Az átláthatóság irányába hat, hogy ehhez a befizetőnek igazolnia kell a fellépő zenésszel fennálló megállapodását, és jelentést kell közölnie az elhangzott művekről az Artisjus felé. A felek szerint ez az intézkedés segíthet abban, hogy az élőzene ismét visszatérjen a vendéglátásba.

Csökkennek a magánszálláshelyek jogdíjai is: a transzparenciát erősíti, hogy a Fatosz és a MOSZ a falusi és magánszállásadókat a kedvezményes éves jogdíjfizetés felé tereli, és segítséget nyújt a további befizetőhelyek felderítésében. A szervezetek érvelése szerint fontos, hogy tisztuljon a piac, semmiképpen ne érje hátrány azt, aki jogdíjat fizet.

A szállodák és éttermek szövetsége két évre, 2014-re és 2015-re kérte és kapta meg a szállodai jogdíjak szintjének rögzítését, cserébe a jogdíj megállapításánál eltekint az egyedi szobakihasználtság és a revpar mutató, azaz a kiadható szobaszámra vetített bevétel figyelembevételétől.

A szakmai szervezetek véleménye szerint a lezajlott egyeztetések hozzájárultak ahhoz, hogy a közös jogkezelő működése és díjrendszere átláthatóbbá váljon. Egyedi díjkedvezményekre rendkívüli esetekben van lehetőség, de kizárólag az egyenlő elbánás elvét követve.

Az egyeztetések során az Artisjus vállalta, hogy 2014-ben érdemben vizsgálja a tarifa hosszú távú strukturális átalakításának lehetőségeit.

A konszenzusos jogdíjtervezetet az Artisjus szeptember 1-jei határidővel benyújtotta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH), amely ezt véleményezteti a szakmai szervezetekkel. Decemberben várható a közigazgatási és igazságügyi miniszteri jóváhagyás, január 1-jétől pedig már élhetnek az új hivatalos tarifák – olvasható a közleményben.