Egy német bírósági döntés 150 euróban maximálta a magánszemély által online elkövetett szerzői jogi jogsértéses ügyben fizetendő ügyvédi költség mértékét.

Németországban az interneten szerzői jogi jogsértést elkövető személyek, például szerzői jog által védett fotókat, filmeket, irodalmi műveket engedély nélkül fájlmegosztó rendszeren keresztül megosztó magánszemélyek gyakran irreálisan magas, akár több ezer eurós ügyvédi költséget is kénytelenek voltak megfizetni a jogsértés miatti szankció mellett. A hamburgi ítélet ezt a gyakorlatot utasította el, amikor 150 eurót jelölt meg és fogadott el arányosnak és megfelelőnek mint egy ilyen típusú szerzői jogi jogsértés miatti ügyben a jogsértéssel jövedelemszerzésre nem törekvő magánszemélyek által szükségszerűen fizetendő költséget. A bíróság döntésekor figyelembe vette a német szerzői jogi törvény júniusban elfogadott, de még hatályba nem lépett módosításának rendelkezéseit, amelynek az volt a célja, hogy gátat szabjon azon a magas ügyvédi költségeknek az ilyen típusú ügyekben. A jogszabályban 155 euróban maximalizálják az első fizetési felszólításért felszámítható ügyvédi díjat.

A hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ képviselője úgy értékelte a Süddeutsche Zeitungban, hogy a döntés is abba az irányba mutat, hogy véget vessenek a jogsértések miatti felszólításokhoz kapcsolódó tisztességtelen költségfelszámítási és behajtási gyakorlatoknak.