Csaknem duplájára nőtt a rádiók által játszott magyar zenék mennyisége azóta, hogy azt a médiatörvény szabályozza – nyilatkozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) média döntés-elr őkészítő főosztályának vezetője.

Kerekes Sugárka hangsúlyozta, európai összehasonlításban is megfelelően védi a hazai zenei előadók érdekeit a magyar szabályozás.

A főosztályvezető az Artisjus adatai alapján – amelyek szerint a magyar könnyűzene aránya negyedik éve növekedést mutat – azt mondta, míg az új médiatörvény bevezetése, vagyis 2011 előtt 19 százalékban játszottak magyar zenét a rádiók, addig 2013-ban ennek aránya már elérte a 36 százalékot.

A szabályozás azért is hatékony – vélekedett -, mert szinte az egész magyar rádiós piacra megállapít kvótakötelezettséget: 177 rádiónak be kell tartania azt, és mindössze 21-nek nem. A főosztályvezető elmondása szerint az NMHH folyamatosan ellenőrzi a kvóták betartását és “elkötelezett a magyar előadók érdekeit védő szabályozás érvényre juttatása mellett”.

A médiatörvény értelmében a rádiók többségének a zenei műsoridejük 35 százalékában kell magyar műveket játszaniuk. Amíg Franciaországban a helyi zene arányát 40 százalékban határozza meg az erről szóló törvény, addig Lengyelországban a kvóta 33, Szlovéniában pedig 20 százalékos.